Srijeda, 20 Rujan 2017 07:22

SAVJETI

Napisao

 

PRIPREMA SJEMENA STRATIFIKACIJOM

Sjeme biljaka iz umjerenih i hladnih područja često treba tzv. hladnu stratifikaciju (period hladne vlage, što je stručni naziv za zimu) kako bi proklijalo. Radi zaštite od preranog klijanja ili klijanja u nepovoljnim uvjetima, neke vrste sjemena sadrže tvari koje sprečavaju klijanje i koje se rastvaraju pod utjecajem dužeg perioda hladnoće i vlage.

To se posebno odnosi na drveće i grmlje.

Stratifikaciju ne treba sjeme dvogodišnjeg bilja (npr. pakujac, kokotić, tratinčica, sljez, stolisnik, kupusnjače, mrkva, mnoge vrste korjenastog povrća...) koje cvjeta u rano proljeće. Njihovo sjeme klije tokom istog ljeta i mlade biljčice prezime već formirane.

Ipak, sjeme pakujca čini se da može sadržavati inhibitore, pa dio sjemena može proklijati nakon stratifikacije. To je vjerojatno poželjno da ne bi svo sjeme proklijalo u istim uvjetima, nego da ima više mogućnosti da dio biljaka preživi.

Mnoge vrste višegodišnjih biljki (npr. encijan, rudbeckia, zanovijet, neke trave...) trebaju stratifikaciju, kao i neke jednogodišnje biljke otporne na zimu. Sjeme nekih od tih biljaka (npr. mak, neven, nigella, suncokret...) ne treba nužno stratifikaciju, ali ako joj je izloženo, može kasnije bolje klijati.

Ponekad takvo sjeme može trebati više od jedne zime da proklije, pogotovo ako se radi o grmlju i drveću. Zato je dobro sačuvati te zasijane lonce barem još jednu godinu, ako ne isklije nakon prve zime. Poneko sjeme, ako se u proljeće isuši, može ponovno otići u hibernaciju i trebati još jednu zimu da bi iz nje izašlo.

Provođenje stratifikacije

Možete sijati sjeme direktno u zemlju ujesen, ali tu će biti izloženo gladnim pticama, mravima, voluharicama i slično. 
Možete staviti vrećice ili lonce s vlažnom zemljom i sjemenjem u hladnjak, ali vodite računa da vrećica ima rupice za ventilaciju inače se može upljesniviti. To ima smisla ako imate malo sjemena.
Možete posijati sjeme u lončiće i ostaviti u vrtu preko zime. U tom slučaju preporučujem da sjeme zaštitite od mraza i jakog smrzavanja, npr. ukopavanjem lončića i pokrivanjem flisom, jutom ili crnogoričnim granjem. Druge varijante su staviti lončiće u hladnu garažu, hodnik, ili na balkon koji je blizu grijanog zida.

Većina sjemena treba minimalno oko 4 tjedna stratifikacije, tako da još uvijek nije kasno ako želite to pokušati! Još neki uvjeti koji poboljšavaju klijanje sjemena su temperaturne fluktuacije (normalne promjene vremenskih uvjeta tokom zime i proljeća) te otapanje snijega u proljeće (mada ne znam objasniti na koji način sjeme prepozna razliku između hladne kiše i otopljenog snijega).

Nije dovoljno staviti samo vrećicu sa sjemenom u hladnjak! Stratifikacija znači ne samo hladnoću, nego i vlagu. Sjeme treba biti pomiješano s vlažnom zemljom ili pijeskom da bi cijela procedura imala efekta.

*Stratifikacija je samo jedan način pripreme sjemena, osim stratifikacije radi se skarifikacija, priprema sjemena grijanjem, pepelom, vlagom…. Svakako je poželjno provjeriti način pripreme sjemena za sjetvu za svaku pojedinu sortu, posebice egzotične sorte. Internet je vrlo dobar savjetnikkao i forumi o pojedinim sortama.

 

Savjeti za uspješnu sjetvu

 

Povrće

Posude se napune zemljom, blago zaliju vodom, u sredini se napravi rupa duboka 0,5cm do najviše 1cm, u rupu se položi sjeme (obično jedna do najviše tri sjemenke), zatim se rupa zatrpa zemljom. U fazi klijanja, sjemenkama je potrebna toplina i vlaga, ali ne i sunčeva svjetlost, pa se posude mogu držati i u tamnoj prostoriji ili gdje nema izravne sunčeve svjetlosti. Tek kad sjemenke proklijaju, potrebna je sunčeva svjetlost (npr. na prozorskoj dasci, u plasteniku i sl.). U svrhu smanjenja isparavanja, tj. poboljšavanja klijanja sjemena, dobro je vrh posude prevući tankom kuhinjskom folijom od prozirne plastike, a nakon stavljanja probušiti dvije-tri manje rupe u foliji. U ovoj fazi potrebno je da je zemlja uvijek blago vlažna, ne smije biti suha ni premokra. U suhoj zemlji prestaju ili usporavaju procesi klijanja, a u premokroj zemlji sjeme može istrunuti. Dok sjeme ne proklija, zalijevanje se obavlja svaki dan ili svaki drugi dan, ali prije zalijevanja valja provjeriti da li je zemlja vlažna ili ne. Dobro je svakodnevno provjeravati posude. Kad sjeme proklija, foliju valja maknuti, a zatim zalijevati po potrebi (svaki dan ili svaki drugi dan). Biljke su spremne za presađivanje kad razviju četiri lista ili više od toga, ili kad narastu do 10cm ili više.

NAPREDNO

Proizvodnjom povrća može se iskoristiti svaki mm površine, na istoj površini uz dobar plan i plodored moguće je imati najmanje dvije, a čak i tri proizvodnje tijekom godine.

Uspjeh proizvodnje povrća ovisi o znanju proizvođača, odnosno o njegovom poznavanju tehnologije proizvodnje i sljedećih nekoliko važnih čimbenika:

  1. Odabiru i pripremi tla
  2. pH vrijednosti tla
  3. Pravilnom navodnjavanju
  4. Primjeni plodoreda  

Pravilan izbor vrste i sorte povrća mora biti prilagođen klimatskim uvjetima.

Tlo je polazna točka za uzgoj povrća. Preporuka je obavezna analiza  kako bi se odredila trenutna opskrbljenost tla hranjivim tvarima. Analiza tla nam omogućava pravilnu gnojidbu.

Za uzgoj povrća  najbolja su srednje teška tla dobrih vodozračnih odnosa. Nagib terena ne bi smio biti veći od 3 %, kako bi navodnjavanje moglo učinkovito djelovati.

Lagana tla su pogodnza uzgoj ranog proljetnog povrća.

Teška tla trebamo izbjegavati zbog malog kapaciteta za zrak, teške obrade i  brzog stvaranja pokorice nakon kiša,  osobito jakih pljuskova.  

PRIPREMA TLA

Oranjem na površinu iznosimo iz tla sjeme korova i štetnike koji se pod utjecajem niskih zimskih temperatura uništavaju. Zaoravamo žetvene ostatke koji svojom razgradnjom obogaćuju tlo. Izmrzavanje pooranog tla tijekom zime omogućuje dobru pripremu tla za sjetvu u proljeće.

PH vrijednost utječe na uspješnu proizvodnju povrća, kvalitetu plodova i prinos.

Dostupnost hranjiva u tlu ovisi o pH vrijednosti, dok pH vrijednost u tlu ovisi o sadržaju kalcija, strukturi tla i sadržaju humusa. Svaka povrtna kultura drukčije reagira na pH vrijednosti tla.

Preporuke PH vrijednosti tla za pojedine povrtne kulture

Vrsta povrća pH
rajčica, patlidžan, peršin 5,5 - 7,2
lubenica, tikvica, grašak, grah, mahuna, celer, mrkva 5,5 - 6,5
kelj, kelj pupčar, kupus, špinat, cikla 6,0 - 6,5
paprika, krastavac, luk 6,0 - 7,0
cvjetača, poriluk, dinja, salata 6,5 - 7,0

U proizvodnju povrća ne možete krenuti ako nemate osigurano navodnjavanje (ja osobno ne prihvaćam elementarnu nepogodu sušu u proizvodnji povrća). Povrtne kulture su poznate kao veliki potrošači vode i tijekom vegetacije (za rast i razvoj biljka) im treba osigurati dovoljnu količinu.

Tako postižemo kvalitetnu proizvodnju i visoke prinose.

Mjerenje vlažnosti tla radimo pomoću TENZIOMETRA koja je jeftina i točna metoda.

Tenziometar mjeri snagu kojom je voda zadržana u tlu, a time ujedno i snagu koju korijen biljke mora upotrijebiti da bi uzeo vodu iz tla. Pri postavljanju važno je osigurati dobar kontakt sa tlom

između tenziometra i tla.

Preporuka je pažljivo utisnuti tenziometar u prethodno posebnim alatom napravljenu rupu u tlu. 

Tenziometar treba biti postavljen u zoni glavnog korijenovog sustava. Vrijednosti na tenziometru od 0,35-0,50 bara ukazuju na potrebu početka navodnjavanja. Navodnjavanje se prekida kada skala na tenziometru dođe na 0,1 bar.

Za uzgoj većine povrtnih kultura optimalna  vlažnost tla je između 70-90 %.

Ako je vlažnost tla ispod 60 %, većina povrtnih kultura pokazuje znakove nedostatka vode. Vegetativni dijelovi se slabo razvijaju, dolazi do gubitka/opadanja cvjetova i formiranih plodova. Nedostatne količine vode tijekom klijanja sjemena kod direktne sjetve, (npr. luka, mrkve, peršina) mogu dovesti do propadanja sjemena i ne nicanja posijanih kultura.

Suvišak vode u tlu nije poželjan. U takvim se uvjetima korijen biljke slabije razvija, počinje truniti što može dovesti do ugibanje biljaka.

Biljke u uvjetima nepotrebnog viška vode imaju prebujan porast, nježnije su građe (tanje, izdužene) vegetacija se produžava i biljke postaju osjetljivije na bolesti.

Povrtnim kulturama koje uzgajamo iz presadnica, nakon presađivanja, zbog dobrog ukorjenjivanja trebamo osigurati dovoljne količine vode. Najveće potrebe za vodom su tijekom najintenzivnijeg rasta, cvatnje i formiranja plodova. 

 Poštivanje plodoreda ima veliki značaj u proizvodnji povrća zbog suzbijanja bolesti i štetnika.  Plodoredom smanjujemo troškove zaštite, odnosno troškova proizvodnje. Sam raspored biljaka prilagoditi tako da ne dođe do međusobnog zasjenjivanja.

Preporuka plodosmjene:

Kultura Predusjevi
rajčica mahunarke, korjenasto povrće
paprika korjenasto povrće, grašak, grah, žitarice,
kupusnjače rajčica, paprika, mahunarke, korjenasto povrće, grašak, krumpir
grašak rajčica, paprika, krumpir, pšenica
grah mahunar ječam, sve povrće osim mahunarki
korjenasto povrće rajčica, paprika, kupus, mahunarke,
krastavac, lubenica paprika,rajčica, strne žitarice
češnjak kupus, rajčica, paprika
luk paprika, krastavac, lubenica, pšenica, kupus, rajčica

Nekoliko savjeta za kraj proizvodne godine, kako u plastenicima tako i na otvorenom:

Biljne ostatke trebamo ukloniti iz plastenika, plastenike obvezno dezinficirati kako bi se uništili

štetnici i njihovi zimski oblici, koji mogu prezimiti i na – 20 oC. (skriju se između folije i nosača).

Osim plastenika potrebno je dezinficirati alate, gajbe, kontejnere (stiropor, plastične), čaše za proizvodnju presadnica, vezivo, sve što smo koristili.

Kod proizvodnje na otvorenom zaoravanjem ćemo se riješiti biljnih ostataka. Savjeti za uspješnu sjetvu

 

SJETVA POVRĆA

Posude se napune zemljom, blago zaliju vodom, u sredini se napravi rupa duboka 0,5cm do najviše 1cm, u rupu se položi sjeme (obično jedna do najviše tri sjemenke), zatim se rupa zatrpa zemljom. U fazi klijanja, sjemenkama je potrebna toplina i vlaga, ali ne i sunčeva svjetlost, pa se posude mogu držati i u tamnoj prostoriji ili gdje nema izravne sunčeve svjetlosti. Tek kad sjemenke proklijaju, potrebna je sunčeva svjetlost (npr. na prozorskoj dasci, u plasteniku i sl.). U svrhu smanjenja isparavanja, tj. poboljšavanja klijanja sjemena, dobro je vrh posude prevući tankom kuhinjskom folijom od prozirne plastike, a nakon stavljanja probušiti dvije-tri manje rupe u foliji. U ovoj fazi potrebno je da je zemlja uvijek blago vlažna, ne smije biti suha ni premokra. U suhoj zemlji prestaju ili usporavaju procesi klijanja, a u premokroj zemlji sjeme može istrunuti. Dok sjeme ne proklija, zalijevanje se obavlja svaki dan ili svaki drugi dan, ali prije zalijevanja valja provjeriti da li je zemlja vlažna ili ne. Dobro je svakodnevno provjeravati posude. Kad sjeme proklija, foliju valja maknuti, a zatim zalijevati po potrebi (svaki dan ili svaki drugi dan). Biljke su spremne za presađivanje kad razviju četiri lista ili više od toga, ili kad narastu do 10cm ili više.

NAPREDNO

Proizvodnjom povrća može se iskoristiti svaki mm površine, na istoj površini uz dobar plan i plodored moguće je imati najmanje dvije, a čak i tri proizvodnje tijekom godine.

Uspjeh proizvodnje povrća ovisi o znanju proizvođača, odnosno o njegovom poznavanju tehnologije proizvodnje i sljedećih nekoliko važnih čimbenika:

  1. Odabiru i pripremi tla
  2. pH vrijednosti tla
  3. Pravilnom navodnjavanju
  4. Primjeni plodoreda  

Pravilan izbor vrste i sorte povrća mora biti prilagođen klimatskim uvjetima.

Tlo je polazna točka za uzgoj povrća. Preporuka je obavezna analiza  kako bi se odredila trenutna opskrbljenost tla hranjivim tvarima. Analiza tla nam omogućava pravilnu gnojidbu.

Za uzgoj povrća  najbolja su srednje teška tla dobrih vodozračnih odnosa. Nagib terena ne bi smio biti veći od 3 %, kako bi navodnjavanje moglo učinkovito djelovati.

Lagana tla su pogodnza uzgoj ranog proljetnog povrća.

Teška tla trebamo izbjegavati zbog malog kapaciteta za zrak, teške obrade i  brzog stvaranja pokorice nakon kiša,  osobito jakih pljuskova.  

PRIPREMA TLA

Oranjem na površinu iznosimo iz tla sjeme korova i štetnike koji se pod utjecajem niskih zimskih temperatura uništavaju. Zaoravamo žetvene ostatke koji svojom razgradnjom obogaćuju tlo. Izmrzavanje pooranog tla tijekom zime omogućuje dobru pripremu tla za sjetvu u proljeće.

PH vrijednost utječe na uspješnu proizvodnju povrća, kvalitetu plodova i prinos.

Dostupnost hranjiva u tlu ovisi o pH vrijednosti, dok pH vrijednost u tlu ovisi o sadržaju kalcija, strukturi tla i sadržaju humusa. Svaka povrtna kultura drukčije reagira na pH vrijednosti tla.

Preporuke PH vrijednosti tla za pojedine povrtne kulture

Vrsta povrća pH
rajčica, patlidžan, peršin 5,5 - 7,2
lubenica, tikvica, grašak, grah, mahuna, celer, mrkva 5,5 - 6,5
kelj, kelj pupčar, kupus, špinat, cikla 6,0 - 6,5
paprika, krastavac, luk 6,0 - 7,0
cvjetača, poriluk, dinja, salata 6,5 - 7,0

U proizvodnju povrća ne možete krenuti ako nemate osigurano navodnjavanje (ja osobno ne prihvaćam elementarnu nepogodu sušu u proizvodnji povrća). Povrtne kulture su poznate kao veliki potrošači vode i tijekom vegetacije (za rast i razvoj biljka) im treba osigurati dovoljnu količinu.

Tako postižemo kvalitetnu proizvodnju i visoke prinose.

Mjerenje vlažnosti tla radimo pomoću TENZIOMETRA koja je jeftina i točna metoda.

Tenziometar mjeri snagu kojom je voda zadržana u tlu, a time ujedno i snagu koju korijen biljke mora upotrijebiti da bi uzeo vodu iz tla. Pri postavljanju važno je osigurati dobar kontakt sa tlom

između tenziometra i tla.

Preporuka je pažljivo utisnuti tenziometar u prethodno posebnim alatom napravljenu rupu u tlu. 

Tenziometar treba biti postavljen u zoni glavnog korijenovog sustava. Vrijednosti na tenziometru od 0,35-0,50 bara ukazuju na potrebu početka navodnjavanja. Navodnjavanje se prekida kada skala na tenziometru dođe na 0,1 bar.

Za uzgoj većine povrtnih kultura optimalna  vlažnost tla je između 70-90 %.

Ako je vlažnost tla ispod 60 %, većina povrtnih kultura pokazuje znakove nedostatka vode. Vegetativni dijelovi se slabo razvijaju, dolazi do gubitka/opadanja cvjetova i formiranih plodova. Nedostatne količine vode tijekom klijanja sjemena kod direktne sjetve, (npr. luka, mrkve, peršina) mogu dovesti do propadanja sjemena i ne nicanja posijanih kultura.

Suvišak vode u tlu nije poželjan. U takvim se uvjetima korijen biljke slabije razvija, počinje truniti što može dovesti do ugibanje biljaka.

Biljke u uvjetima nepotrebnog viška vode imaju prebujan porast, nježnije su građe (tanje, izdužene) vegetacija se produžava i biljke postaju osjetljivije na bolesti.

Povrtnim kulturama koje uzgajamo iz presadnica, nakon presađivanja, zbog dobrog ukorjenjivanja trebamo osigurati dovoljne količine vode. Najveće potrebe za vodom su tijekom najintenzivnijeg rasta, cvatnje i formiranja plodova. 

 Poštivanje plodoreda ima veliki značaj u proizvodnji povrća zbog suzbijanja bolesti i štetnika.  Plodoredom smanjujemo troškove zaštite, odnosno troškova proizvodnje. Sam raspored biljaka prilagoditi tako da ne dođe do međusobnog zasjenjivanja.

Preporuka plodosmjene:

Kultura Predusjevi
rajčica mahunarke, korjenasto povrće
paprika korjenasto povrće, grašak, grah, žitarice,
kupusnjače rajčica, paprika, mahunarke, korjenasto povrće, grašak, krumpir
grašak rajčica, paprika, krumpir, pšenica
grah mahunar ječam, sve povrće osim mahunarki
korjenasto povrće rajčica, paprika, kupus, mahunarke,
krastavac, lubenica paprika,rajčica, strne žitarice
češnjak kupus, rajčica, paprika
luk paprika, krastavac, lubenica, pšenica, kupus, rajčica

Nekoliko savjeta za kraj proizvodne godine, kako u plastenicima tako i na otvorenom:

Biljne ostatke trebamo ukloniti iz plastenika, plastenike obvezno dezinficirati kako bi se uništili

štetnici i njihovi zimski oblici, koji mogu prezimiti i na – 20 oC. (skriju se između folije i nosača).

Osim plastenika potrebno je dezinficirati alate, gajbe, kontejnere (stiropor, plastične), čaše za proizvodnju presadnica, vezivo, sve što smo koristili.

Kod proizvodnje na otvorenom zaoravanjem ćemo se riješiti biljnih ostataka. 

 

 

SADNJA UKRASNOG DRVEĆA I GRMLJA / NJEGA

Što se tiče crnogorice i zimzelenih vrsta, pravilo je da se uvijek sade s neoštećenom korjenovom grudom, jer takve su vrste osjetljive na oštećenje korjenova sustava.

Rasadnici nude biljke u kontejnerima ili PVC loncima pa se takve sadnice mogu saditi tijekom cijele godine, za razliku od sadnica koje su uzgojene na otvorenim površinama. Takve sadnice se vade iz zemlje s korjenovom grudom i minimalnim oštećenjem korijena. Sadnice bjelogoričnih vrsta i ruža dolaze na tržište golog korijena i najbolje ih je saditi od  jeseni, odnosno nakon opadanja lista pa do proljeća, prije kretanja vegetacije.

Prije sadnje preporučuje se korjenov grumen namočiti u vodi. Na sadnicama golog korijena može se vrtnim škarama ukloniti višak korijenja (jako zadebljali ili oštećeni dijelovi).

Dubina jame za sadnju ovisi o tipu tla i veličini korijena. Ako je tlo težeg mehaničkog sastava, jama se kopa šire i dublje, a ako je tlo lakšeg mehaničkog sastava, onda je dovoljna dubina i širina kao što je korjenova gruda.

Nježne biljke uvijek treba uhvatiti za korijen i položiti u jamu da se izbjegnu oštećenja na nadzemnom dijelu biljke. Supstrat, kojim se zatrpa korijen, može biti sipka vrtna zemlja pomiješana s kompostom ili tresetom. Nakon sadnje, supstrat se lagano utisne oko sadnice i zalije vodom da se stvori bolji kontakt korijen-tlo. Nakon sadnje korjenov vrat mora biti u razini zemlje tj. kako je biljka rasla u rasadniku, tako treba biti pokrivena i nakon sadnje.

Gnojidba

Gnojidba se može izvršiti organskim i mineralnim gnojivima. U jamu se prije sadnje stavi sloj zrelog stajskog gnoja (5-6 kg/m²) ili mineralno gnojivo formulacije NPK 7:20:30 ili 12:4:24+6Mgo (50-100 g/m²). Magnezij je bitan mikroelement kod cnogoričnih vrsta, jer spriječava smeđenje iglica. U proljeće se biljke mogu prihraniti s NPK 15:15:15 ili NPK 12:4:24+6Mgo (50 g/m²) te početkom ljeta (25 g/m²). Također se može izvršiti gnojidba i prihrana organskim peletiranim gnojivima 100-200 g/m². Gnojiva u prihrani se rasipaju 20 cm oko biljke u zoni korjenove mreže.

Njega sadnice nakon sadnje

Nakon sadnje može se vrtnim škarama ukloniti nepoželjne, oštećene grane ili skratiti grančice za 1/3 izboja radi formiranja krošnje, no to ovisi o biljnoj vrsti (na skici 1. i 2. crvenom bojom su označene odrezane grančice). Kod crnogorice se ne skraćuju izboji, jer rez može naštetiti izgledu biljke.

Tlo oko sadnice postavi se u obliku gnijezda, s ciljem da se tu zadržava voda nakon zalijevanja.

Oko sadnice je poželjno staviti malč od sjeckane kore, radi sprečavanja rasta korova, zadržavanja vlage u tlu, a i radi dekorativnog izgleda.

Za veća stabla nakon sadnje postavljaju se kolci kao oslonci, za koje se vežu sadnice i drže ih dok se ne ukorijene, jer može doći do izvale sadnice zbog jačeg vjetra ili snijega (skica 2.).

U sezoni ljetne suše mlade posađene sadnice obvezatno se moraju navodnjavati ili zalijevati vodom (oko 10 l vode po sadnici jedanput - dvaput tjedno) i to najbolje u ranojutarnjim ili večernjim satima.

 

Srijeda, 28 Listopad 2015 05:21

Reklamacije

Napisao

Sve što radimo, radimo na obostrano zadovoljstvo i velika nam je želja da uživate u svome vrtu i trudu jer to i je naša ideja , u ljubavi s prirodom.

Sadnice: 

Uvjeti reklamacije sadnice : Sadnica je oštećena , sadnica koju ste zaprimili nije vrsta biljke koja je naručena ili sadnica nije živa.

Sadnice koje su na slikama oglasa su naše sadnice koje se trenutno nalaze u prodaji , moramo napomenuti da može doći do minimalnog odstupanja u visini , količini grana jer je svaka sadnica jedinka za sebe. Sadnice su slikane u vrijeme vegetacije i uzmite u obzir da su neke sorte listopadne.

Sorte poput Kurkume, Maline jagode, Rabarbare, Đumbira... zimi gube list do zemlje i do proljeća spavaju zimski san.

 

Trošak povrata snosi kupac, a mi ćemo Vam vratiti Vaš novac uplaćen za sadnicu ili poslati novu sadnicu o našem trošku , odluka je Vaša.

Svakako Vas savjetujemo da o svakoj pojedinoj sorti koju naručujete provjerite kakve uvjete i klimu zahtjeva .

 

 

Sjeme: 

Sve sjeme koje imamo u ponudi i sami koristimo za proizvodnju sadnica . Sjeme prikupljamo u svome vrtu , parkovima, putovanjima, sajmovima te razmjenom.

Svaka sorta traži svoje savršene uvjete,a to su ; Supstrat u koji se sije, mjesto, količina vlage, temperatura te svjetlost, stoga svakako provjerite prije sijanja kakve uvjete traži Vaše sjeme da postane biljka te postotak klijavosti, vrijeme i doba za sijanje, jer iz gore navedenih razloga ne odgovaramo za postotak klijavosti kao što ne odgovaraju ostali proizvođači sjemenja.

 

Srijeda, 28 Listopad 2015 05:05

Dostava

Napisao

Minimalna narudžba:

Sadnice / sadnice i sjeme je 80,00 kn.

Sjeme (pismovna pošiljka) je 30,00 kn.

Poštarina:

Sjemenke  / Pismovna pošiljka

- Plaćanje pri preuzimanju: Poštarina neovisno o količini iznosi 18,00 kn., te provizija pošte od cca 8,00 kn ( Cjenik Hr pošte ).

- Plaćanje po predračunu: Poštarina neovisno o količini iznosi 11,50 kn.

Ukoliko svoju narudžbu želite uplatiti putem računa, isto je potrebno javiti mailom nakon izvršene narudžbe.

Sadnice / sadnice + sjemenke / Paket

Poštarina neovisno o količini iznosi 36,00 kn, te provizija pošte od cca 9,00 kn (provizija na transfer gotovine). Pošiljke šaljemo poslovnim (e paketom) Hrvatske pošte. 

Za pojedine narudžbe zadržavamo pravo avansne uplate na žiro račun OPG-a.

Srijeda, 28 Listopad 2015 05:01

Naručivanje

Napisao

Narudžbe se zaprimaju cijeli tjedan putem maila i faksa , a pakiranje i slanje sadnica i sjemena svakodnevno od ponedjeljka do petka .Uz narudžbu obavezno je dostaviti svoje podatke za slanje :Ime i prezime, adresa za dostavu te kontakt broj telefona i email.

Zadržavamo pravo provjere podataka slanjem automatske poruke na navedeni kontakt telefon ili email .Ukoliko narudžba u takvom slučaju ne bude potvrđena , biti će stornirana.

Vaše osobne podatke koristimo isključivo za navedenu narudžbu i nakon isporuke ih brišemo iz sustava

Petak, 23 Listopad 2015 11:15

Kontakt

Napisao

Kontaktirati nas možete isključivo preko maila (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.) ili preko dolje kontakt forme!

Naši agenti će Vas kontaktirati uskoro nakon poslanog upita!

Hvala - PlantHouse.hr TEAM

 

i ide kontakt forma

 

Prije izvršene narudžbe svakako Vas savjetujemo da o svakoj sorti provjerite kakve uvjete i klimu zahtjeva.

OBAVIJEST JESEN: 

Mnogi od nas koji se bavimo uzgojem trajnica i njegujemo svoje vrtove znamo kako sadnice izgledaju krajem vegetacije u rujnu i listopadu, no neki kupci jednostavno ne mogu pojmiti, kako smo s godinama shvatili da sadnice gube list, da postoje gomoljaste sadnice, npr. Božuri i Hemerocallisi, Irisi koji se povlače .... Trajnice koje su "golih grana".

Pa ovim putem obavještavamo svoje kupce kako je u našu Slavonsku vrtlariju počela lagano provirivati jesen.

Lisna masa postaje sve slabija, list počinje poprimati boje jeseni i iz veselo zelene počinju poprimati smeđe i crvene tonove, Božuri više nemaju zelene grmove nego se grane režu do zemlje......

Svi kojima je bitno da sadnica u doba kada je to ne prirodno očekuju hrpu zelenila neka svoje narudžbe odrađuju od travnja kada priroda opet otvori svoje oči i pokaže svu svoju raskoš.

Naše sadnice se zimi ne griju, ne pokrivaju, ne prskaju i ne potičemo im ne prirodnu vegetaciju nikakvim dodatcima .
One jednostavno žive slobodno u skladu sa godišnjim dobima.

 

OBAVIJEST O DOSTAVI I NAČINU PAKIRANJA

Sadnice zaštićujemo slamom i pakiramo u prikladnu kartonsku ambalažu.

Narudžbe pripremamo i šaljemo ponedjeljkom.

 

Sjeme: Sjeme proizvodimo u ograničenim količinama i uobičajeno sekciju imamo aktivnu od rane jeseni do potrošnje zaliha, uobičajeno do 1.4.

 

Narudžbe se izrađuju putem internet stranice i svi artikli objavljeni na internet stranici su dostupni za kupnju.

 __________________________________________________________________________________________________________________

Minimalna narudžba:

Sadnice / Sadnice i sjeme / *Lukovice

100,00 kn.
Sjeme / Pismovna pošiljka 50,00 kn.

 *Lukovičasto bilje pakira se kao paket, ne kao pismovna pošiljka zbog mogućnosti oštećenja

__________________________________________________________________________________________________________________

Dostava / Cjenik dostave i načini plaćanja:

Dostava se vrši isključivo putem Hrvatske pošte, poslovnim paketom, rok isporuke je 2-3 radna dana.

Narudžbe se zaprimaju cijeli tjedan , slanje pošiljaka je ponedjeljkom prije podne, za sve narudžbe pristigle nedjeljom do 14 sati.

 

Sjeme  
Plaćanje pri preuzimanju Pismovna pošiljka 18,00 kn. +min. 8,00kn. transfer gotovine (provizija pošti).
*Plaćanje po predračunu Pismovna pošiljka 11,50 kn.

*Osnovna opcija slanja je sa plaćanjem pri preuzimanju.

Ukoliko kupac želi plaćanje putem računa obvezan je isto napomenuti mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. nakon izrađene narudžbe.

Za pošiljke vrijednosti veće od 200,00 kn. koristimo opciju plaćanja po predračunu na Žiro račun OPG-a. Razlog tomu je količina vremena potrebnog za pripremu takve pošiljke.

Kupac će nakon izvršene narudžbe, u slučaju potrebe (ili narudžbe vrijednosti veće od 200,00 kn.) mailom biti obavješten o načinu plaćanja te će mu biti dostavljeni podatci za uplatu koji su također navedeni u sekciji UVJETI.

 

Sadnice /

Sadnice i sjeme / Lukovice

 
Plaćanje pri preuzimanju

Paket

(neovisno o količini i težini)

36,00 kn. + min.9,00 kn. transfer gotovine (provizija pošti)

*Plaćanje po predračunu

Paket

(neovisno o količini i težini)

 

36,00 kn.

 *Osnovna opcija slanja je sa plaćanjem pri preuzimanju. Ukoliko kupac želi plaćanje putem računa obvezan je isto napomenuti mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. nakon izrađene narudžbe.

Za pojedine narudžbe zadržavamo pravo avansne uplate Kupca na žiro račun OPG-a, npr. Poste restante pošiljke, pošiljke velike vrijednosti i pošiljke za koje je potrebna vremenski duža priprema pakiranja. Kupac će nakon izvršene narudžbe, u slučaju potrebe mailom biti obaviješten o načinu plaćanja.

___________________________________________________________________________________________________________________ 

Plaćanje i R1 račun :

Plaćanje narudžbe je pri preuzimanju pošiljke ili putem žiro računa OPG-a koji će kupcu biti dostavljen sa svim podatcima za uplatu, a naveden je u sekciji / O nama.

Ukoliko je kupcu potrebna izrada R1 računa, isto je potrebno najaviti mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. nakon izvršene narudžbe.

Za pojedine narudžbe zadržavamo pravo avansne uplate Kupca na žiro račun OPG-a, npr. Poste restante pošiljke, pošiljke velike vrijednosti i pošiljke za koje je potrebna vremenski duža priprema pakiranja. Kupac će nakon izvršene narudžbe, u slučaju potrebe mailom biti obaviješten o načinu plaćanja.

___________________________________________________________________________________________________________________

Izrada narudžbe:

Narudžba se izrađuje putem internet stranice www.planthouse.hr na način dodavanja proizvoda i količina u košaricu, te zaključivanjem narudžbe nakon unošenja osobnih podataka obveznih za dostavu pošiljke.

Narudžbe sa netočnim i nepotpunim podatcima za dostavu, ili narudžbe izrađene ispod propisane „minimalnbe narudžbe“ biti će stornirane i odbijene.

Zadržavamo pravo provjere narudžbe putem navedenog kontakt telefona nakon zaključene narudžbe.

Nadoknada troškova za vraćenu pošiljku / Izazivanje štete:

Ukoliko kupac bez predhodne najave odbije preuzimanje pošiljke i bez opravdanog razloga , a nakon što mu je dostavljena obavijest o prispjeću pošiljke od strane djelatnika Hrvatske pošte , Prodavatelj ima pravo potraživati Kupca nadoknadu svih troškova vezanih za pokušaj isporuke, Cijenik dostave , Cijenik povrata pošiljke (cijenik Hrvatske pošte).

___________________________________________________________________________________________________________________

Reklamacije:

Reklamacije na isporučenu pošiljku potrebno je izvršiti po primitku pošiljke mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili pisanim putem, poštom, preporučeno na sjedište OPG-a.

Reklamacije dostavljene 15 dana nakon isporuke pošiljke ne uvažavamo.

Način podnošenja reklamacije:

Uz reklamaciju potrebno je dostaviti broj narudžbe i fotografiju sadnice koju reklamirate.

Reklamacija sadnog materijala :

Sadnica je oštećena, primljena sadnica nije vrsta biljke koja je naručena ili sadnica nije živa.

Sadnice koje su na slikama oglasa (označene vodenim žigom) su primjer sadnice koja se nalazi u ponudi , a slike sadnica sa interneta prikazuju odrasli kultivar i/ili boju cvijeta i formu.

Moramo napomenuti da može doći do određenog, minimalnog odstupanja u visini i količini zelene mase jer je svaka sadnica jedinka za sebe.

Sadnice su slikane u vrijeme vegetacije i uzmite u obzir da su pojedine vrste listopadne ili gomoljaste.

Sadnice poput Božura, Kurkuma, Rubusa, Rabarbare, Đumbira, Ljiljana i dr., i nekih trajnica u zimskom periodu gube svoj nadzemni dio i „spavaju zimski san“.

  1. U slučaju krivo isporučene pošiljke, trošak povrata snosi Prodavatelj, kao i trošak ponovnog slanja pošiljke.
  2. U slučaju ostalih reklamacija trošak povrata pošiljke snosi Kupac, a Kupcu će biti izvršen povrat novca u iznosu izvršene narudžbe i to putem poštanske uputnice putem Hrvatske pošte na adresu Kupca, ili će biti o trošku Prodavatelja isporučena nova pošiljka.

Odluku o načinu rješavanja reklamacije, Točka 2. donosi Kupac.

Reklamacija sjemenskog materijala:

Svo sjeme koje se nalazi u ponudi i sami koristimo za proizvodnju sadnica . 
Svaki ljubitelj prirode zna da je sjeme živo biće koje mora imati savršene uvjete za razvoj i rast da bi na kraju krasilo Vaš vrt kao sadnica. Da je jednostavno od svakog sjemena dobiti sadnicu svi bismo bili uspješni vrtlari. Uzgojiti vlastitu biljku je svakom veliki užitak.
Svaka sorta traži svoje savršene uvjete,a to su ; Supstrat u koji se sije, mjesto, količina vlage, temperatura te svjetlost, stoga svakako provjerite prije sijanja kakve uvjete traži Vaše sjeme da postane biljka te postotak klijavosti, vrijeme i doba za sijanje.

Iz gore navedenih razloga ne odgovaramo za postotak klijavosti kao što ne odgovaraju ostali proizvođači sjemenja.
Sjeme u ponudi je ovogodišnje jer kako je i gore navedeno od istog sjemenja proizvodimo sadnice.

Pojedine vrste sjemena nisu lake za uzgoj te osim gore navedenih uvjeta traže tehnike kao što je stratifikacija, opis u sekciji /Savjeti.

___________________________________________________________________________________________________________________

Zaštita i korištenje osobnih podataka:

Obvezujemo se pružati zaštitu Vaših osobnih podataka tako što prikupljamo samo osobne podatke Kupca koji služe za isporuku pošiljke.

Osobne podatke Kupca brišemo iz evidencije odmah nakon isporuke pošiljke.

Osobne podatke Kupca ne koristimo za slanje promotivnih materijala.

 

Fotografije i tekstovi:

Fotografije i tekstovi na internet stranici / internet trgovini prikazuju biljke u odraslom stadiju / google, fotografije označene vodenim žigom Planthouse.hr su naše vlasništvo i zabranjena je distribucija istih.

 

Mail komunikacija:

Zbog obveza u proizvodnji sadnica, pripreme i slanja paketa molimo Vas da upite putem e-maila koristite isključivo na način da u subjekt e-maila upišete broj svoje narudžbe.

Sve informacije vezane uz minimalnu narudžbu, dostupnost naših proizvoda kao i savjeti o njezi, položaju i zahtjevima pojedinih kultivara nalaze se na našoj internet stranici i u sekciji "Uvjeti".

Ne radimo projekte krajobraznog uređenja , ne isporučujemo svoje proizvode drugačije nego je naznačeno u našim uvjetima i ne isporučujemo pakete koji su manji od minimalne narudžbe.

 

MOJE NARUDŽBE

 x 

Košarica je prazna.

NOVO U PONUDI

Limunska trava

CIJENA: 17,00 kn

Ljetni jorgovan / Mix

CIJENA: 80,00 kn

Lagerstroemia mix

CIJENA: 55,00 kn
София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3