SAVJETI

 

PRIPREMA SJEMENA STRATIFIKACIJOM

Sjeme biljaka iz umjerenih i hladnih područja često treba tzv. hladnu stratifikaciju (period hladne vlage, što je stručni naziv za zimu) kako bi proklijalo. Radi zaštite od preranog klijanja ili klijanja u nepovoljnim uvjetima, neke vrste sjemena sadrže tvari koje sprečavaju klijanje i koje se rastvaraju pod utjecajem dužeg perioda hladnoće i vlage.

To se posebno odnosi na drveće i grmlje.

Stratifikaciju ne treba sjeme dvogodišnjeg bilja (npr. pakujac, kokotić, tratinčica, sljez, stolisnik, kupusnjače, mrkva, mnoge vrste korjenastog povrća...) koje cvjeta u rano proljeće. Njihovo sjeme klije tokom istog ljeta i mlade biljčice prezime već formirane.

Ipak, sjeme pakujca čini se da može sadržavati inhibitore, pa dio sjemena može proklijati nakon stratifikacije. To je vjerojatno poželjno da ne bi svo sjeme proklijalo u istim uvjetima, nego da ima više mogućnosti da dio biljaka preživi.

Mnoge vrste višegodišnjih biljki (npr. encijan, rudbeckia, zanovijet, neke trave...) trebaju stratifikaciju, kao i neke jednogodišnje biljke otporne na zimu. Sjeme nekih od tih biljaka (npr. mak, neven, nigella, suncokret...) ne treba nužno stratifikaciju, ali ako joj je izloženo, može kasnije bolje klijati.

Ponekad takvo sjeme može trebati više od jedne zime da proklije, pogotovo ako se radi o grmlju i drveću. Zato je dobro sačuvati te zasijane lonce barem još jednu godinu, ako ne isklije nakon prve zime. Poneko sjeme, ako se u proljeće isuši, može ponovno otići u hibernaciju i trebati još jednu zimu da bi iz nje izašlo.

Provođenje stratifikacije

Možete sijati sjeme direktno u zemlju ujesen, ali tu će biti izloženo gladnim pticama, mravima, voluharicama i slično. 
Možete staviti vrećice ili lonce s vlažnom zemljom i sjemenjem u hladnjak, ali vodite računa da vrećica ima rupice za ventilaciju inače se može upljesniviti. To ima smisla ako imate malo sjemena.
Možete posijati sjeme u lončiće i ostaviti u vrtu preko zime. U tom slučaju preporučujem da sjeme zaštitite od mraza i jakog smrzavanja, npr. ukopavanjem lončića i pokrivanjem flisom, jutom ili crnogoričnim granjem. Druge varijante su staviti lončiće u hladnu garažu, hodnik, ili na balkon koji je blizu grijanog zida.

Većina sjemena treba minimalno oko 4 tjedna stratifikacije, tako da još uvijek nije kasno ako želite to pokušati! Još neki uvjeti koji poboljšavaju klijanje sjemena su temperaturne fluktuacije (normalne promjene vremenskih uvjeta tokom zime i proljeća) te otapanje snijega u proljeće (mada ne znam objasniti na koji način sjeme prepozna razliku između hladne kiše i otopljenog snijega).

Nije dovoljno staviti samo vrećicu sa sjemenom u hladnjak! Stratifikacija znači ne samo hladnoću, nego i vlagu. Sjeme treba biti pomiješano s vlažnom zemljom ili pijeskom da bi cijela procedura imala efekta.

*Stratifikacija je samo jedan način pripreme sjemena, osim stratifikacije radi se skarifikacija, priprema sjemena grijanjem, pepelom, vlagom…. Svakako je poželjno provjeriti način pripreme sjemena za sjetvu za svaku pojedinu sortu, posebice egzotične sorte. Internet je vrlo dobar savjetnikkao i forumi o pojedinim sortama.

 

Savjeti za uspješnu sjetvu

 

Povrće

Posude se napune zemljom, blago zaliju vodom, u sredini se napravi rupa duboka 0,5cm do najviše 1cm, u rupu se položi sjeme (obično jedna do najviše tri sjemenke), zatim se rupa zatrpa zemljom. U fazi klijanja, sjemenkama je potrebna toplina i vlaga, ali ne i sunčeva svjetlost, pa se posude mogu držati i u tamnoj prostoriji ili gdje nema izravne sunčeve svjetlosti. Tek kad sjemenke proklijaju, potrebna je sunčeva svjetlost (npr. na prozorskoj dasci, u plasteniku i sl.). U svrhu smanjenja isparavanja, tj. poboljšavanja klijanja sjemena, dobro je vrh posude prevući tankom kuhinjskom folijom od prozirne plastike, a nakon stavljanja probušiti dvije-tri manje rupe u foliji. U ovoj fazi potrebno je da je zemlja uvijek blago vlažna, ne smije biti suha ni premokra. U suhoj zemlji prestaju ili usporavaju procesi klijanja, a u premokroj zemlji sjeme može istrunuti. Dok sjeme ne proklija, zalijevanje se obavlja svaki dan ili svaki drugi dan, ali prije zalijevanja valja provjeriti da li je zemlja vlažna ili ne. Dobro je svakodnevno provjeravati posude. Kad sjeme proklija, foliju valja maknuti, a zatim zalijevati po potrebi (svaki dan ili svaki drugi dan). Biljke su spremne za presađivanje kad razviju četiri lista ili više od toga, ili kad narastu do 10cm ili više.

NAPREDNO

Proizvodnjom povrća može se iskoristiti svaki mm površine, na istoj površini uz dobar plan i plodored moguće je imati najmanje dvije, a čak i tri proizvodnje tijekom godine.

Uspjeh proizvodnje povrća ovisi o znanju proizvođača, odnosno o njegovom poznavanju tehnologije proizvodnje i sljedećih nekoliko važnih čimbenika:

  1. Odabiru i pripremi tla
  2. pH vrijednosti tla
  3. Pravilnom navodnjavanju
  4. Primjeni plodoreda  

Pravilan izbor vrste i sorte povrća mora biti prilagođen klimatskim uvjetima.

Tlo je polazna točka za uzgoj povrća. Preporuka je obavezna analiza  kako bi se odredila trenutna opskrbljenost tla hranjivim tvarima. Analiza tla nam omogućava pravilnu gnojidbu.

Za uzgoj povrća  najbolja su srednje teška tla dobrih vodozračnih odnosa. Nagib terena ne bi smio biti veći od 3 %, kako bi navodnjavanje moglo učinkovito djelovati.

Lagana tla su pogodnza uzgoj ranog proljetnog povrća.

Teška tla trebamo izbjegavati zbog malog kapaciteta za zrak, teške obrade i  brzog stvaranja pokorice nakon kiša,  osobito jakih pljuskova.  

PRIPREMA TLA

Oranjem na površinu iznosimo iz tla sjeme korova i štetnike koji se pod utjecajem niskih zimskih temperatura uništavaju. Zaoravamo žetvene ostatke koji svojom razgradnjom obogaćuju tlo. Izmrzavanje pooranog tla tijekom zime omogućuje dobru pripremu tla za sjetvu u proljeće.

PH vrijednost utječe na uspješnu proizvodnju povrća, kvalitetu plodova i prinos.

Dostupnost hranjiva u tlu ovisi o pH vrijednosti, dok pH vrijednost u tlu ovisi o sadržaju kalcija, strukturi tla i sadržaju humusa. Svaka povrtna kultura drukčije reagira na pH vrijednosti tla.

Preporuke PH vrijednosti tla za pojedine povrtne kulture

Vrsta povrća pH
rajčica, patlidžan, peršin 5,5 - 7,2
lubenica, tikvica, grašak, grah, mahuna, celer, mrkva 5,5 - 6,5
kelj, kelj pupčar, kupus, špinat, cikla 6,0 - 6,5
paprika, krastavac, luk 6,0 - 7,0
cvjetača, poriluk, dinja, salata 6,5 - 7,0

U proizvodnju povrća ne možete krenuti ako nemate osigurano navodnjavanje (ja osobno ne prihvaćam elementarnu nepogodu sušu u proizvodnji povrća). Povrtne kulture su poznate kao veliki potrošači vode i tijekom vegetacije (za rast i razvoj biljka) im treba osigurati dovoljnu količinu.

Tako postižemo kvalitetnu proizvodnju i visoke prinose.

Mjerenje vlažnosti tla radimo pomoću TENZIOMETRA koja je jeftina i točna metoda.

Tenziometar mjeri snagu kojom je voda zadržana u tlu, a time ujedno i snagu koju korijen biljke mora upotrijebiti da bi uzeo vodu iz tla. Pri postavljanju važno je osigurati dobar kontakt sa tlom

između tenziometra i tla.

Preporuka je pažljivo utisnuti tenziometar u prethodno posebnim alatom napravljenu rupu u tlu. 

Tenziometar treba biti postavljen u zoni glavnog korijenovog sustava. Vrijednosti na tenziometru od 0,35-0,50 bara ukazuju na potrebu početka navodnjavanja. Navodnjavanje se prekida kada skala na tenziometru dođe na 0,1 bar.

Za uzgoj većine povrtnih kultura optimalna  vlažnost tla je između 70-90 %.

Ako je vlažnost tla ispod 60 %, većina povrtnih kultura pokazuje znakove nedostatka vode. Vegetativni dijelovi se slabo razvijaju, dolazi do gubitka/opadanja cvjetova i formiranih plodova. Nedostatne količine vode tijekom klijanja sjemena kod direktne sjetve, (npr. luka, mrkve, peršina) mogu dovesti do propadanja sjemena i ne nicanja posijanih kultura.

Suvišak vode u tlu nije poželjan. U takvim se uvjetima korijen biljke slabije razvija, počinje truniti što može dovesti do ugibanje biljaka.

Biljke u uvjetima nepotrebnog viška vode imaju prebujan porast, nježnije su građe (tanje, izdužene) vegetacija se produžava i biljke postaju osjetljivije na bolesti.

Povrtnim kulturama koje uzgajamo iz presadnica, nakon presađivanja, zbog dobrog ukorjenjivanja trebamo osigurati dovoljne količine vode. Najveće potrebe za vodom su tijekom najintenzivnijeg rasta, cvatnje i formiranja plodova. 

 Poštivanje plodoreda ima veliki značaj u proizvodnji povrća zbog suzbijanja bolesti i štetnika.  Plodoredom smanjujemo troškove zaštite, odnosno troškova proizvodnje. Sam raspored biljaka prilagoditi tako da ne dođe do međusobnog zasjenjivanja.

Preporuka plodosmjene:

Kultura Predusjevi
rajčica mahunarke, korjenasto povrće
paprika korjenasto povrće, grašak, grah, žitarice,
kupusnjače rajčica, paprika, mahunarke, korjenasto povrće, grašak, krumpir
grašak rajčica, paprika, krumpir, pšenica
grah mahunar ječam, sve povrće osim mahunarki
korjenasto povrće rajčica, paprika, kupus, mahunarke,
krastavac, lubenica paprika,rajčica, strne žitarice
češnjak kupus, rajčica, paprika
luk paprika, krastavac, lubenica, pšenica, kupus, rajčica

Nekoliko savjeta za kraj proizvodne godine, kako u plastenicima tako i na otvorenom:

Biljne ostatke trebamo ukloniti iz plastenika, plastenike obvezno dezinficirati kako bi se uništili

štetnici i njihovi zimski oblici, koji mogu prezimiti i na – 20 oC. (skriju se između folije i nosača).

Osim plastenika potrebno je dezinficirati alate, gajbe, kontejnere (stiropor, plastične), čaše za proizvodnju presadnica, vezivo, sve što smo koristili.

Kod proizvodnje na otvorenom zaoravanjem ćemo se riješiti biljnih ostataka. Savjeti za uspješnu sjetvu

 

SJETVA POVRĆA

Posude se napune zemljom, blago zaliju vodom, u sredini se napravi rupa duboka 0,5cm do najviše 1cm, u rupu se položi sjeme (obično jedna do najviše tri sjemenke), zatim se rupa zatrpa zemljom. U fazi klijanja, sjemenkama je potrebna toplina i vlaga, ali ne i sunčeva svjetlost, pa se posude mogu držati i u tamnoj prostoriji ili gdje nema izravne sunčeve svjetlosti. Tek kad sjemenke proklijaju, potrebna je sunčeva svjetlost (npr. na prozorskoj dasci, u plasteniku i sl.). U svrhu smanjenja isparavanja, tj. poboljšavanja klijanja sjemena, dobro je vrh posude prevući tankom kuhinjskom folijom od prozirne plastike, a nakon stavljanja probušiti dvije-tri manje rupe u foliji. U ovoj fazi potrebno je da je zemlja uvijek blago vlažna, ne smije biti suha ni premokra. U suhoj zemlji prestaju ili usporavaju procesi klijanja, a u premokroj zemlji sjeme može istrunuti. Dok sjeme ne proklija, zalijevanje se obavlja svaki dan ili svaki drugi dan, ali prije zalijevanja valja provjeriti da li je zemlja vlažna ili ne. Dobro je svakodnevno provjeravati posude. Kad sjeme proklija, foliju valja maknuti, a zatim zalijevati po potrebi (svaki dan ili svaki drugi dan). Biljke su spremne za presađivanje kad razviju četiri lista ili više od toga, ili kad narastu do 10cm ili više.

NAPREDNO

Proizvodnjom povrća može se iskoristiti svaki mm površine, na istoj površini uz dobar plan i plodored moguće je imati najmanje dvije, a čak i tri proizvodnje tijekom godine.

Uspjeh proizvodnje povrća ovisi o znanju proizvođača, odnosno o njegovom poznavanju tehnologije proizvodnje i sljedećih nekoliko važnih čimbenika:

  1. Odabiru i pripremi tla
  2. pH vrijednosti tla
  3. Pravilnom navodnjavanju
  4. Primjeni plodoreda  

Pravilan izbor vrste i sorte povrća mora biti prilagođen klimatskim uvjetima.

Tlo je polazna točka za uzgoj povrća. Preporuka je obavezna analiza  kako bi se odredila trenutna opskrbljenost tla hranjivim tvarima. Analiza tla nam omogućava pravilnu gnojidbu.

Za uzgoj povrća  najbolja su srednje teška tla dobrih vodozračnih odnosa. Nagib terena ne bi smio biti veći od 3 %, kako bi navodnjavanje moglo učinkovito djelovati.

Lagana tla su pogodnza uzgoj ranog proljetnog povrća.

Teška tla trebamo izbjegavati zbog malog kapaciteta za zrak, teške obrade i  brzog stvaranja pokorice nakon kiša,  osobito jakih pljuskova.  

PRIPREMA TLA

Oranjem na površinu iznosimo iz tla sjeme korova i štetnike koji se pod utjecajem niskih zimskih temperatura uništavaju. Zaoravamo žetvene ostatke koji svojom razgradnjom obogaćuju tlo. Izmrzavanje pooranog tla tijekom zime omogućuje dobru pripremu tla za sjetvu u proljeće.

PH vrijednost utječe na uspješnu proizvodnju povrća, kvalitetu plodova i prinos.

Dostupnost hranjiva u tlu ovisi o pH vrijednosti, dok pH vrijednost u tlu ovisi o sadržaju kalcija, strukturi tla i sadržaju humusa. Svaka povrtna kultura drukčije reagira na pH vrijednosti tla.

Preporuke PH vrijednosti tla za pojedine povrtne kulture

Vrsta povrća pH
rajčica, patlidžan, peršin 5,5 - 7,2
lubenica, tikvica, grašak, grah, mahuna, celer, mrkva 5,5 - 6,5
kelj, kelj pupčar, kupus, špinat, cikla 6,0 - 6,5
paprika, krastavac, luk 6,0 - 7,0
cvjetača, poriluk, dinja, salata 6,5 - 7,0

U proizvodnju povrća ne možete krenuti ako nemate osigurano navodnjavanje (ja osobno ne prihvaćam elementarnu nepogodu sušu u proizvodnji povrća). Povrtne kulture su poznate kao veliki potrošači vode i tijekom vegetacije (za rast i razvoj biljka) im treba osigurati dovoljnu količinu.

Tako postižemo kvalitetnu proizvodnju i visoke prinose.

Mjerenje vlažnosti tla radimo pomoću TENZIOMETRA koja je jeftina i točna metoda.

Tenziometar mjeri snagu kojom je voda zadržana u tlu, a time ujedno i snagu koju korijen biljke mora upotrijebiti da bi uzeo vodu iz tla. Pri postavljanju važno je osigurati dobar kontakt sa tlom

između tenziometra i tla.

Preporuka je pažljivo utisnuti tenziometar u prethodno posebnim alatom napravljenu rupu u tlu. 

Tenziometar treba biti postavljen u zoni glavnog korijenovog sustava. Vrijednosti na tenziometru od 0,35-0,50 bara ukazuju na potrebu početka navodnjavanja. Navodnjavanje se prekida kada skala na tenziometru dođe na 0,1 bar.

Za uzgoj većine povrtnih kultura optimalna  vlažnost tla je između 70-90 %.

Ako je vlažnost tla ispod 60 %, većina povrtnih kultura pokazuje znakove nedostatka vode. Vegetativni dijelovi se slabo razvijaju, dolazi do gubitka/opadanja cvjetova i formiranih plodova. Nedostatne količine vode tijekom klijanja sjemena kod direktne sjetve, (npr. luka, mrkve, peršina) mogu dovesti do propadanja sjemena i ne nicanja posijanih kultura.

Suvišak vode u tlu nije poželjan. U takvim se uvjetima korijen biljke slabije razvija, počinje truniti što može dovesti do ugibanje biljaka.

Biljke u uvjetima nepotrebnog viška vode imaju prebujan porast, nježnije su građe (tanje, izdužene) vegetacija se produžava i biljke postaju osjetljivije na bolesti.

Povrtnim kulturama koje uzgajamo iz presadnica, nakon presađivanja, zbog dobrog ukorjenjivanja trebamo osigurati dovoljne količine vode. Najveće potrebe za vodom su tijekom najintenzivnijeg rasta, cvatnje i formiranja plodova. 

 Poštivanje plodoreda ima veliki značaj u proizvodnji povrća zbog suzbijanja bolesti i štetnika.  Plodoredom smanjujemo troškove zaštite, odnosno troškova proizvodnje. Sam raspored biljaka prilagoditi tako da ne dođe do međusobnog zasjenjivanja.

Preporuka plodosmjene:

Kultura Predusjevi
rajčica mahunarke, korjenasto povrće
paprika korjenasto povrće, grašak, grah, žitarice,
kupusnjače rajčica, paprika, mahunarke, korjenasto povrće, grašak, krumpir
grašak rajčica, paprika, krumpir, pšenica
grah mahunar ječam, sve povrće osim mahunarki
korjenasto povrće rajčica, paprika, kupus, mahunarke,
krastavac, lubenica paprika,rajčica, strne žitarice
češnjak kupus, rajčica, paprika
luk paprika, krastavac, lubenica, pšenica, kupus, rajčica

Nekoliko savjeta za kraj proizvodne godine, kako u plastenicima tako i na otvorenom:

Biljne ostatke trebamo ukloniti iz plastenika, plastenike obvezno dezinficirati kako bi se uništili

štetnici i njihovi zimski oblici, koji mogu prezimiti i na – 20 oC. (skriju se između folije i nosača).

Osim plastenika potrebno je dezinficirati alate, gajbe, kontejnere (stiropor, plastične), čaše za proizvodnju presadnica, vezivo, sve što smo koristili.

Kod proizvodnje na otvorenom zaoravanjem ćemo se riješiti biljnih ostataka. 

 

 

SADNJA UKRASNOG DRVEĆA I GRMLJA / NJEGA

Što se tiče crnogorice i zimzelenih vrsta, pravilo je da se uvijek sade s neoštećenom korjenovom grudom, jer takve su vrste osjetljive na oštećenje korjenova sustava.

Rasadnici nude biljke u kontejnerima ili PVC loncima pa se takve sadnice mogu saditi tijekom cijele godine, za razliku od sadnica koje su uzgojene na otvorenim površinama. Takve sadnice se vade iz zemlje s korjenovom grudom i minimalnim oštećenjem korijena. Sadnice bjelogoričnih vrsta i ruža dolaze na tržište golog korijena i najbolje ih je saditi od  jeseni, odnosno nakon opadanja lista pa do proljeća, prije kretanja vegetacije.

Prije sadnje preporučuje se korjenov grumen namočiti u vodi. Na sadnicama golog korijena može se vrtnim škarama ukloniti višak korijenja (jako zadebljali ili oštećeni dijelovi).

Dubina jame za sadnju ovisi o tipu tla i veličini korijena. Ako je tlo težeg mehaničkog sastava, jama se kopa šire i dublje, a ako je tlo lakšeg mehaničkog sastava, onda je dovoljna dubina i širina kao što je korjenova gruda.

Nježne biljke uvijek treba uhvatiti za korijen i položiti u jamu da se izbjegnu oštećenja na nadzemnom dijelu biljke. Supstrat, kojim se zatrpa korijen, može biti sipka vrtna zemlja pomiješana s kompostom ili tresetom. Nakon sadnje, supstrat se lagano utisne oko sadnice i zalije vodom da se stvori bolji kontakt korijen-tlo. Nakon sadnje korjenov vrat mora biti u razini zemlje tj. kako je biljka rasla u rasadniku, tako treba biti pokrivena i nakon sadnje.

Gnojidba

Gnojidba se može izvršiti organskim i mineralnim gnojivima. U jamu se prije sadnje stavi sloj zrelog stajskog gnoja (5-6 kg/m²) ili mineralno gnojivo formulacije NPK 7:20:30 ili 12:4:24+6Mgo (50-100 g/m²). Magnezij je bitan mikroelement kod cnogoričnih vrsta, jer spriječava smeđenje iglica. U proljeće se biljke mogu prihraniti s NPK 15:15:15 ili NPK 12:4:24+6Mgo (50 g/m²) te početkom ljeta (25 g/m²). Također se može izvršiti gnojidba i prihrana organskim peletiranim gnojivima 100-200 g/m². Gnojiva u prihrani se rasipaju 20 cm oko biljke u zoni korjenove mreže.

Njega sadnice nakon sadnje

Nakon sadnje može se vrtnim škarama ukloniti nepoželjne, oštećene grane ili skratiti grančice za 1/3 izboja radi formiranja krošnje, no to ovisi o biljnoj vrsti (na skici 1. i 2. crvenom bojom su označene odrezane grančice). Kod crnogorice se ne skraćuju izboji, jer rez može naštetiti izgledu biljke.

Tlo oko sadnice postavi se u obliku gnijezda, s ciljem da se tu zadržava voda nakon zalijevanja.

Oko sadnice je poželjno staviti malč od sjeckane kore, radi sprečavanja rasta korova, zadržavanja vlage u tlu, a i radi dekorativnog izgleda.

Za veća stabla nakon sadnje postavljaju se kolci kao oslonci, za koje se vežu sadnice i drže ih dok se ne ukorijene, jer može doći do izvale sadnice zbog jačeg vjetra ili snijega (skica 2.).

U sezoni ljetne suše mlade posađene sadnice obvezatno se moraju navodnjavati ili zalijevati vodom (oko 10 l vode po sadnici jedanput - dvaput tjedno) i to najbolje u ranojutarnjim ili večernjim satima.

 

MOJE NARUDŽBE

 x 

Košarica je prazna.

NOVO U PONUDI

Limunska trava

CIJENA: 17,00 kn

Ljetni jorgovan / Mix

CIJENA: 80,00 kn

Lagerstroemia mix

CIJENA: 55,00 kn
София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3