Izop / Miloduh / Ljekovito

With shipment - for 0,00 kn
Cijena21,00 kn
Popust:
planthouse59528
1862
planthouse227
planthouse72448
planthouse3697
Opis

Sadnice ljekovitog izopa / hysop / miloduh /Hyssopus officinalis .
Sadnice u tegli p11.


Ljekovite i djelotvorne tvari: izop sadrži čitav niz ljekovitih tvari, tako među ostalim eterično ulje (Oleum Hvssopi), hesperidin, jabučnu kiselinu, gumu, smolu, šećer, nešto tanina i još daljnje pobliže neodređene tvari.

Ljekovito djelovanje: biljka izopa u cvatu ubrajala se još u biblijskim danima među najvrednije ljekovite biljke. No ne samo da se spoznala ljekovita vrijednost te biljke nego je čak dobila u ono doba religiozno - simbolično značenje jer je prema Starom zavjetu u jednom od psalama David molio: "oslobodi me grijeha putem izopa, da budem čist", čime se simbolički htjelo reći da se djelovanje čišćenja izopom moglo protegnuti čak, po onom shvaćanju, i na čišćenje duše. Izop je prvi puta kao ljekovita biljka u Evropi naveden u poznatom djelu Hildegarde od Bingena oko 1500. g. Ugodan i prijatan čaj od izopa otvara, pobuđuje i jača te čisti krv i izlučuje sluz.

Mnoge i nadasve u izopu komplicirano sastavljene ljekovite tvari čine ga prikladnim za mnoga ljekovita djelovanja, pa tako prije svega kod prsnih i plućnih bolesti, kao kod kroničnog bronhalnog katara, kod noćnog znojenja izazvanog tuberkulozom pluća, grčeva u prsima, kod prekomjerne sluzi u crijevima, slabosti probavnih organa, skrofuloze, vodene bolesti, žutice i drugo. Za pripremu čaja uzima se 1 čajna žlica osušene biljke za 1 šalicu čajnog oparka; pri tom se, već prema bolesti, mogu piti 1 do 3 šalice dnevno. Kod uzimanja čaja za liječenje prsnih i plućnih oboljenja može se čaj zasladiti po šalici 1 čajnom žlicom meda.

Iz starih bilinarskih knjiga i pučke medicine: čaj od izopa zaslađen medom čisti prsa od sluzi, pospješuje iskašljavanje sekreta, umiruje kašalj i otklanja hripanje u prsima.

Svježe sabrani listovi i cvjetovi stavljeni u maslinovo ulje i držani neko vrijeme na suncu daju prokušano sredstvo za masiranje uzetih udova nakon udara kapi. To izopovo ulje upotrebljava se i protiv noćnog znojenja kod osjetljivih pluća, pa se u tu svrhu uzima dnevno 15 do 20 kapi tog ulja s nešto vode ili još bolje s čajem od aniša (br. 104).

Čaj od izopa dobro je sredstvo za klistiranje kod crijevnih grčeva. Kod premorenosti tijela preporuča se kao piće procijeđeni čaj izopa još jednom lagano prokuhan s kaduljom (br. 132). Čaj od izopa pomiješan s komoračem (br. 57) preporuča se kod bolova u crijevima i želucu, kod žutice, vodene bolesti kao i kod menstrualnih teškoća. Izop kuhan s octom ublažuje zubobolju.

Ako se izop posipa po vrućoj ploči od štednjaka i, ako se nastali dim pomoću lijevka uvodi u uho, to liječi bolove u uhu i oklanja zujanje u ušima. Ako se izopom, kuhanim u ulju, namaže tijelo, odstranjuju se nametnici. Pranje očiju laganim i mlačnim oparkom jača vid.

MOJE NARUDŽBE

 x 

Košarica je prazna.

NOVO U PONUDI

Aristolochia elegans

CIJENA: 52,00 kn

Vigna caracalla

CIJENA: 75,00 kn

Ljetni jorgovan / Mix

CIJENA: 88,00 kn
София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3