Kukurijek / Helleborus

With shipment - for 0,00 kn
Cijena40,00 kn
Popust:
333313
7777773
444484
888882572
126413
Opis

Sadnice su u teglicama fi 13. Sadnice su uzgojene od naše matične biljke. Kukurijek, poznat i kao snježnica, božićna ruža, porijeklom je iz planinskih područja Europe, od Švicarske, južne Njemačke, Austrije, Slovenije, sjeverne Italije i Hrvatske.
Kod nas ju u prirodi nalazimo na području Gorskog Kotara, Maloj i Velikoj Kapeli, Ličkoj Plešivici, nešto na Samoborskom gorju i Žumberku, te na Papuku. Prirodno stanište su mu šume, šumski rubovi i čistine. Svrstan u zaštićene biljne vrste.


Kukurijek je poluzimzelena trajnica s podzemnim rizomom i nadzemnom busenastom formom koju čine zeleni do tamnozeleni kožasti listovi na dugim stabljikama. Listovi s nazubljenim rubovima su perasto razdjeljeni na vrhu uspravnih stabljika. Razdoblje cvatnje varira ovisno o klimatskom području, tako da u toplijim krajevima počinje cvjetati već u prosincu, a cvatnja se može produljiti i do ožujka u hladnijim krajevima, pa mu u prosjeku razdoblje cvatnje traje i dva mjeseca. Cvjetovi mogu preživjeti i ako cvatu pod snijegom jer im niske temperature ne škode. Cvjetne glave pojedinačno se formiraju na mesnatim stabljikama koje se ne uzdižu uvijek iznad listova. Prilično veliki cvjetovi, 6 do 8 cm u promjeru, nalik su na cvjetove divlje ruže. Sam cvijet sastoji se od 5 lapova i krune s upadljivo žutim prašnicima. Obično bijeli cvjetovi sazrijevanjem dobivaju nijanse ružičaste boje, a nakon cvatnje se zadržavaju na biljci, ali pozelene. Tad se latice preobraze u nektarije, a zametnute plodnice se oblikuju u višesjemenski mjehur koji u sebi nosi crne i sjajne sjemenke. Biljka može narasti 20 do 30 centimetra u visinu.


Kukurijek je zimzelen u toplijim krajevima dok u znatno hladnijim je listopadan. Ekstremno je robusna biljka kad se jednom prilagodi svojem staništu nakon nekoliko godina. Najbolje raste u neutralnim do alkalnim, organski plodnim, vlažnim i dobro dreniranim tlima. Najviše joj odgovaraju polusjenovita i sjenovita mjesta gdje je zaštićena od hladnih zimskih vjetrova. Orezivanjem stari listovi prije razdoblja cvatnje potiče se rast novih izdanaka i obilnija cvatnja. Kukurijek se razmnožava sjemenjem i vegetativno, dijeljenjem podanaka.
Helleborus se izvodi od grčke riječi 'helo' što znači smrtonosan i 'bora' što znači jelo. Svi djelovi biljke, lišće, stabljike i korijenje su otrovni, ali se koriste u homeopatskoj medicini zbog svoje ljekovitosti.

MOJE NARUDŽBE

 x 

Košarica je prazna.

NOVO U PONUDI

Photinia Red Robin / Akcija!

CIJENA: 38,00 kn

Callicarpa Bodinieri

CIJENA: 58,00 kn

Malina jagoda / Yamlina

CIJENA: 25,00 kn

Perunika / Gnu Rayz

CIJENA: 50,00 kn

Hortenzija / Vanille fraise

CIJENA: 75,00 kn
София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3