Nepeta cataria / Mačja metvica

With shipment - for 0,00 kn
Cijena23,00 kn
Popust:
555862
1427
156816
kocimietka_wlasciwa_nepeta_cataria03
6453
Opis

Sadnica u tegli p12.

Mačja trava, mačja menta, macina trava ili mačja metvica se tradicionalno koristi kao začin i ljekovita biljka. Kao što njeno ime govori mačja trava je biljka koju mačke vole svježu, ili sušenu. Mačke u stvari privlači aktivni kemijski sastojak poznat kao nepetalaktone, koji utječe na njihove feromonske receptore.


Mačja trava (Nepeta cataria) pripada rodu Nepeta koji obuhvaća preko 250 vrsti. Ova vrsta pripada porodici Lamiaceae, i svojim izgledom podsjeća na mentu. Potiče iz Europe, a raširena je na skoro svim kontinentima. Raste posađena u vrtovima, a u prirodi se može videti u šikarama i kamenjarima, kao i na rubovima polja i zapuštenim površinama.
Mačja trava je višegodišnja biljka. Na stabljikama su gusto raspoređene kratke priljubljene dlačice. Može da naraste u visinu oko jednog metra. Listovi su mekani, dlakavi, aromatični, sivo-zeleni, trouglastog ili ovalnog oblika i nazubljeni.

Od kasnog proljeća, pa sve do početka jeseni mačja trava cvate. Cvjetovi su sitni i grupirani u cvat bijelo ljubičaste ili ružičaste boje.

Zabilježeno je da su stari Rimljani koristili mačju travu kao lijek protiv raznih bolesti. Njeni listovi su se žvakali da bi se smanjila zubobolja, a čaj se koristio kao napitak. Mladi izdanci se koriste u Francuskoj kao začin. 

 

MOJE NARUDŽBE

 x 

Košarica je prazna.

NOVO U PONUDI

Ljiljan / Garden Party

CIJENA: 15,00 kn

Ljiljan / Miss Feya

CIJENA: 15,00 kn
София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3