Rudbeckia Hirta / Gold

With shipment - for 0,00 kn
Cijena14,00 kn
Popust:
4185
90583
90187
9025192
90386
9045192
72512
Opis

Sadnica u tegli p11.

 

Rudbekije ili pupavice su prelijepi ukrasi naših vrtova. Pripadaju porodici Asteraceae, rodu Rudbeckia. Vuku porijeklo iz Sjeverne Amerike i mogu biti jednogodišnje, dvogodišnje i višegodišnje, niske 30cm i visoke 2m.

Cvjetovi su, uglavnom žuto obojeni, sa jednostrukim, dvostrukim i višestrukim cvijetnim krunicama. Danas postoji preko 40 sorti koje mogu biti jednogodišnje ili višegodišnje sa različito obojenim cvjetovima: žuti, purpurni, zeleni, bakarni, crni.

Rudbekije se sade na cvjetne gredice, a koriste se i kao rezano cvijeće. Nisu zahtjevne cvjetnice. Dobro uspijevaju na osunčanim i sjenovitim mjestima, ali dio dana trebaju biti izložene suncu. Na osunčanim terenima zahtijevaju češće zalijevanje tijekom sušnog perioda. Cvjetaju od sredine ljeta do sredine rujna. Tijekom cvatnje ih je potrebno redovno rezati i uklanjati ocvale cvjetove kako bi što duže cvjetale i dale veći broj cvjetova.

Višegodišnje rudbekije mogu se rasađivati dijeljenjem grma. Djeljenje grma treba obaviti ili tijekom jeseni, kada se završi cvjetanje, ili u rano proljeće, pred pojavu mladih izdanaka. Postupak treba provesti svake treće ili pete godine kako bi se grm osvježio i pomladio. Na ovaj način potiče se grm da stvara više mladica sa cvjetovima, uklanja se mrtvo korijenje iz centralnog dijela grma. Ukoliko se grm redovno ne dijeli, on će odumrijeti.

Razmak sadnje je različit za različite rudbekije i kreće se od 30 do 50 cm. Posebno višegodišnje biljke ne vole gustu sadnju.

 

Redovnim uklanjanjem ocvalih cvjetova potiče se formiranje novih cvijetnih pupoljaka i produžuje faza cvjetanja. Višegodišnje biljke se pripremaju za zimu uklanjanjem svi suhih nadzemnih dijelova i prekrivaju suhom travom ili granama smreke.

Izvor informacija: Agroklub

 

 

 

MOJE NARUDŽBE

 x 

Košarica je prazna.

NOVO U PONUDI

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3