banner klik

Dalija / Dahlia Jamaica

With shipment - for 0,00 kn
Cijena30,00 kn
Popust:
47041
34451
843
21882
61570
58082
73235
Opis

Dalija / Dahlia / Georgina Jamaica

Navedena cijena se odnosi na 1 gomolj.

 

Kad planiramo koje ljetno cvijeće posaditi u vrtu, svakako ne treba izostaviti dalije.

Dalije su cvjetnice koje imaju kao malo koja cvjetna vrsta različit oblik cvjetova s različitim cvjetnim listićima - od onih igličastih ili kaktus-dalija, potom pomponki koje imaju ljevkaste cvjetne listiće, do velikih, jednostavnih i onih s punom i velikom cvjetnom glavom. One su relativno nove gomoljaste cvjetnice na našem području.

U sandučiće ili lonce sadimo mini dalije, u veće lonce dalije većeg rasta dok na otvorenom u vrtu sadimo sve oblike i veličine dalija. Pri tome moramo kombinirati dalije i ostalo susjedno bilje kako bismo stvorili oku ugodnu kombinaciju i time još više pridonijeli ljepoti dalija, ali i biljaka koje su posađene s njima.

 
Fosfor i kalij potiču cvatnju

Naime, dalije zasađene u vrtu traže mnogo vode i hrane. Prihrana mora biti umjerena i ne s previše dušika. Dušik bi mogao izazvati jaku bujnost, ali dalije bi cvale slabije i od njih ne bismo mogli očekivati njihovu punu cvjetnu raskoš. Želimo li da nam obilno cvatu, potrebno ih je pognojiti s nekim od gnojiva koja sadrže više fosfora i kalija jer ova gnojiva pospješuju cvatnju. Kupujemo li gomolje, tada se možemo odlučiti za neki od stotina oblika cvjetova, a jednako tako i boja, nijansi ili kombinacija boja na jednom cvijetu. Sadimo ih u hranjivima bogato i rahlo tlo. Poželjno je da mjesto na koje ih sadimo bude zaštićeno od vjetra. Ovo je posebno važno za visoke dalije i one s velikim cvjetnim glavama jer ih vjetar može lako slomiti i uništiti cvjetove i cijelu biljku. No bez obzira na položaj, visokim dalijama moramo osigurati oslonac o koji ćemo ih vezati kako ne bi polegle ili se slomile. Kod sitnije cvjetnih dalija možemo obaviti pinciranje. Dakle, možemo skidati postrane pupove i ostavljati samo glavne, tada će nam glavni cvijet biti mnogo veći, ali će nam biti manje cvjetnih glavica. To možemo raditi samo tamo gdje ima doista previše cvjetnih pupova čijim zakidanjem neće biti smanjena cvjetna raskoš pincirane dalije jer upravo to je ono što nam daje posebnu čar u našem vrtu. Ocvale cvjetove odmah odrežite jer time čuvate hranu za ostale cvjetove na biljci, umjesto da je troši na stvaranje sjemena, ali time pospješujete i razvoj novih pupoljaka.(J.Kn.)

MOJE NARUDŽBE

 x 

Košarica je prazna.

NOVO U PONUDI

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3