banner klik

Hemerocallis / Žuto - crni

With shipment - for 0,00 kn
Cijena30,00 kn
Popust:
49167
11413
38158
27119
59528
67348
944
84167
71925
Opis

Hemerocallis, graničica, ljiljanka, dnevni ljiljan sve su ovo imena za jednu od omiljenih vrtnih trajnica!

Nudimo sadnice ( rizome ) Hemerocallisa fulve žuto-crni.

U jesenskom / zimskom periodu rizome isporučujemo bez tegle.


Naziv Hemerocallis potječe od grčkih riječi hemera (dan) i kallos (ljepota), što bi otprilike značilo "ljepota za jedan dan". To se odnosi na odliku cvijeta da je otvoren samo jedan dan.

Pojedinačni cvjetovi traju kratko, ali je sveukupna cvatnja je puno duža, jer se neumorno svakoga dana otvaraju novi cvjetovi. Naravno, ako posadimo mladu biljku s tek jednim ili nekoliko izbojaka, ne možemo se očekivati dugu i obilnu cvatnju, a zato stariji i bujniji buseni pružaju prekrasan prizor.

Graničice potječu iz dalekoistočnih zemalja, a postoji oko 20 divljih vrsta i brojni hibridi.

Graničice su prilagodljive trajnice, jednostavne za njegu i vrlo otporne, što posebno vrijedi za divlje vrste i starije sorte. Biljke imaju prizemne, uske i dugačke listove, koji najesen požute i povuku se. Postoje i hibridi s poluzimzelenim i zimzelenim listovima no oni mogu biti problematičniji za prezimljavanje. Iznimna raznovrsnost u obliku i boji cvjetova, kao i visini stabljika. Cvjetovi graničica ima u svim bojama osim plave i zelene.Uz bezbroj žute, narančaste i crvene nijanse postoje i gotovo bijele, zatim gotovo crni te ljubičasti cvjetovi. Zanimljive su dvobojne sorte.

Krajem svibnja počinje cvatnja ranih sorti, a nastavlja se kod većine tijekom lipnja i srpnja, a završava u kolovozu sa kasnocvijetajućim sortama.
Među prvima procvjeta 'Stella d'Oro', niska rasta i manjih zlatnožutih cvjetova. Ako ima dobre uvjete, cvjeta najduže. 

Vrlo su prilagodljive na razne vrste tla, staništa i vremenskih uvjeta. Voli svježe tlo ali može izdržati i jaču sušu. Treba ih saditi na sunčano mjesto, iako može podnijeti i laganu sjenu. Da bi graničice bujno rasle i bogato cvjetale valja ih ljeti zalijevati ako nema dovoljno kiše. Zalijevanje je posebno važno u vrijeme formiranja cvjetnih stabljika i samog razdoblja cvjetanja.

Prihranjivanje je poželjno nakon što se biljke dobro ukorijene. Na proljeće je dovoljna jednokratna prihrana mineralnim gnojivom sa manjim postotkom dušika a nešto većim fosfora i kalija.

Presađivanje i dijeljenje moguće je na proljeće prije početka vegetacije ili na jesen, najbolje u rujnu.

MOJE NARUDŽBE

 x 

Košarica je prazna.

NOVO U PONUDI

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3