banner klik

Indijska smokva lila / Akcija!

With shipment - for 0,00 kn
Cijena20,00 kn
Popust:
indijska-smokva-ljubicasta-opuntia-indica-jestivo-sjemenke-slika-55215373
indijska-smokva-ljubicasta-opuntia-indica-jestivo-sjemenke-slika-55215367
indijska-smokva-ljubicasta-opuntia-indica-jestivo-sjemenke-slika-55215368
indijska-smokva-ljubicasta-opuntia-indica-jestivo-sjemenke-slika-55215372
indijska-smokva-ljubicasta-opuntia-indica-jestivo-sjemenke-slika-55215374
indijska-smokva-ljubicasta-opuntia-indica-jestivo-sjemenke-slika-55215371
Opis

Nudimo sadnice indijske smokve / opuntia indica velvet.

Postoji više sorata opuncije, tako da se na Siciliji uzgajaju sorte žutog, crvenog i bijelog mesa. Kod nas u mnogim parkovima, a i kućnim vrtovima uzgajaju ovu voćnu egzotičnu vrstu, ali samo radi dekoracije, a plodove nitko ne koristi ili vrlo malo. Plodovi opuncije su vrlo osvježavajućeg
okusa i sadrže oko 13% šećera. U 100 grama ploda opuncije ima 53 kcal, vode 8%, proteina 0,80 g, masti 0,10 g, vitamina B 0,03 mg, vitamina C 17 mg, vitamina A 10 mg, kalcija 30 mg i željeza 0,40 mg. Trebalo bi više pažnje posvetiti korištenju plodova ove kulture koja je vrlo zanimljiva. Bere se rukavicama, a za jelo se vanjska kora guli, kao i kod obične smokve. Dosta se koristi i u kućnoj i slastičarskoj radinosti za pravljenje sladoleda, marmelade i fritula, a također i za pravljenje alkohola i rakije. U medicini se koristi tako da se osušeno cvijeće stavlja u čaj koji služi za čišćenje, za bubrežne kamence i za funkciju jetre. Od 10 tona plodova dobije se 1000 kg alkohola i 37 kg ulja.

Svježi se plodovi uberu, i stavljaju u vodu da bi se olakšalo odvajanje od bodlji. Za čišćenje se koristi nož, vilica i rukavice. Odreže se gornji i donji okrajak na plodu te koru uzdužno zareže da se odvoji. Plodovi moraju biti potpuno zreli za konzumiranje.


Sladoled
Potrebno je 350 grama očišćenih plodova smokve, 150 grama šećera, 2 dcl vode i 1 limun. Vodu treba ugrijati do vrenja i u nju rastopiti šećer. Tako ostaviti pola sata da se sav šećer rastopi. Plodove treba propasirati na pasirki i tu smjesu umiješati u vodu sa šećerom. Ako je preslatko,
dodati limuna i staviti u zamrzivač na smrzavanje.


Fritule
Uz indijske smokve očišćene i narezane na kriške, potrebno je malo brašna, 1 jaje, mlijeko, sol i ulje za prženje. Od brašna, jaja i mlijeka te malo soli treba napraviti gušću smjesu i ostaviti pola sata da počine. Kriške indijske smokve umočiti u pripremljenu smjesu i pržiti u vrućem ulju. Kad
je gotovo, izvaditi ih i posuti finim šećerom.

Marmelada
Potrebne su indijske smokve, voda, šećer i limun. Očišćene plodove staviti u posudu s malo vode i limuna (i to samo žuti dio kore) i kuhati miješajući drvenom kuhačom. Kuhati sve dok se plodovi ne počnu raspadati, a zatim smjesu pasirati. Za svaki kg plodova staviti 40 dkg šećera. Nakon toga nastaviti kuhanje uz miješanje, dok marmelada ne postane gušća. Dodati limun i sve uliti u sterilizirane posude.

MOJE NARUDŽBE

 x 

Košarica je prazna.

NOVO U PONUDI

Fritilaria Rubra / Crvena

CIJENA: 25,00 kn

Fritillaria Lutea / Žuta

CIJENA: 25,00 kn

Božur zeljasti / Sorbet

CIJENA: 45,00 kn
София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3