Hemerocallis / El Desperado

With shipment - for 0,00 kn
Cijena45,00 kn
Popust:
85530
74635
66512
51034
Opis

Dvogodišnja sadnica u tegli p17.

Od lipnja do rujna, na suncu ili u dijelovima vrta koji su poslijepodne zasjenjeni, cvate graničica, odnosno ljiljanka, lat. Hemerocallis, prilagodljiva dugovječna zeljasta biljka, jedna od najotpornijih i najskromnijih trajnica. Od dvadesetak ishodišnih vrsta u vrtovima se najčešće uzgaja H. flava, ljiljanka sa zlatnožutim cvjetovima visoka oko 80 cm i H. fulva, visoka oko 1 m, žutih ili narančastih cvjetova.

Križanjem osnovnih vrsta kreirano je i više od 30.000 različitih sorti graničice s cvjetovima svih boja osim bijele i plave.

Ta skromna biljka najbolje uspijeva na plodnim, dubokim, vlažnim, čak i glinastim tlima, na suncu ili u dijelovima vrta koji su poslijepodne zasjenjeni, a služi kao pokrivač tla uz vodene površine, uza staze, drveće i grmlje. Na cvjetnim gredicama dobar je susjed svim trajnicama, no najljepše pristaje uz habulice, ivančice, bergenije, funkije i indijanske koprive. Lijepe su i samostalne skupine ljiljanke na sredini ili uz rub tratine. Izduženi, povijeni, uski listovi, dugački 45 - 100 cm lepezasto izrastaju iz osnove grumena. Iznad njih se izdižu visoke cvatne stapke s velikim cvjetovima s po 6 latica, što nalikuju na cvjetove ljiljana. Svaki trubasti cvijet traje samo jedan dan, ali se dan za danom otvaraju novi.

Ljiljanku nije teško uzgajati jer je otporna na bolesti i štetnike, jedino joj poneki puž u rano proljeće ošteti mlade listove, a mušica šiškarica ljeti cvjetne pupove.Jednostavno i lako se razmnaža, a neće jako stradati ako je presadite čak i dok cvate. No ipak je najbolje vrijeme za njenu sadnju kasno ljeto ili rana jesen, od kraja kolovoza do sredine rujna, poslije cvatnje.

Graničica raste brzo i bujno pa za 3 – 5 godina popuni prostor koji joj je u vrtu bio namijenjen. Kad biljke postanu preguste, svakih 6 - 7 godina, prikratite im listove, izvadite grumene i razdijelite ih, pa ponovno posadite na razmak 60 - 90 cm kako bi imale dovoljno prostora da rašire svoje dugačke listove.

MOJE NARUDŽBE

 x 

Košarica je prazna.

NOVO U PONUDI

Ljiljan / Garden Party

CIJENA: 15,00 kn

Ljiljan / Miss Feya

CIJENA: 15,00 kn
София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3