banner klik

Aukuba /PJEGAVI JAVOR

With shipment - for 0,00 kn
Cijena35,00 kn
Popust:
344
images93
images (1)2892
images (2)78
preuzmi79
Aucuba-japonica
aucuba japonica Crotonifolia
Opis


Aukuba (Aucuba japonica Thunb.) je zimzelena drvenasta biljka iz porodice Garryaceae. Raste u obliku širokog grma visine do 5 metra, premda obično kao kultivar naraste oko 150-200 cm. Listovi su jednostavni, zeleni, kožasti, cjelovitog ili nazubljenog ruba, eliptičnog oblika i nasuprotno smješteni na stabljici. Dugački su 10-20 cm, na vrhu zašiljeni, prekriveni žutim mrljama. Kod listova na svjetlu osnovna boja je žutozelena no listovi u zasjeni su tamnozeleni. Dvodomna je biljka te tako postoje muške i ženske vrste. Cvjetovi su mali, nalaze se u pazušcima listova. Čine ih 4 ljubičaste latice, muški cvjetovi imaju 4 prašnika. Ženske vrste stvaraju male, crvene bobice, velike do 1 cm koje sadrže jednu sjemenku. Dozrijevaju krajem jeseni.
Prirodno raste u zemljama Dalekog Istoka (Japan, Kina, Koreja) a u Europu je donesena krajem 18. stoljeća te se od tada uzgaja kao ukrasna biljka, uglavnom kao kultivar.
Aukuba je otporna biljka te ju u kontinentalnom kraju uzgajamo kao trajni grm u dvorištu. Odgovara joj polusjena i nije zahtjevna u pogledu tla, premda voli vlažno tlo. Otporna je i na gradska onečišćenja. Ako želimo imati plodove potrebno je nabaviti mušku i žensku biljku. Rezidbu vršimo u rano proljeće a tada možemo uzeti i reznice za razmnožavanje. Razmnožavanje možemo vršiti i sjemenkama ukoliko ih imamo, te presađivanjem malih biljaka koje niču uz matičnu biljku.

MOJE NARUDŽBE

 x 

Košarica je prazna.

NOVO U PONUDI

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3