banner klik

BRUGMANSIA / Rusty

With shipment - for 0,00 kn
Cijena15,00 kn
Popust:
1115013
782849
7738
77788
Opis

Nudimo sjemenke brugmansie Rusty.
U pakiranju se nalazi 5 sjemenki.

Brugmansije su dugoživuće drvenaste trajnice. U blagim podnebljima mogu na otvorenome narasti i do 6 m visoke. Ukrasnu vrijednost daju krupni, viseći cvjetovi oblika trube, koji ovisno o kultivaru dolaze u nijansama krem, žute, boje breskve, narančaste, ružičaste, crvene i bijeloj boji. Dature su kratkoživuće zeljaste trajnice, koje se većinom uzgajaju kao jednogodišnje biljke. Čak i u toplijim podnebljima ne žive dulje od 3 do 4 godine, a rijetko dosegnu visinu od 2 m. Za razliku od brugmansije, datura nosi manje cvjetove oblika trube koji su smješteni uspravno. Dolaze u nijansama krem, žute, boje lavande, tamnopurpurne i bijeloj boji. 
Brugmansia je žedna i gladna biljka 
Brugmansije traže puno vode, ali tlo mora biti ocjedito. Količina vode ovisi o nekoliko uzgojnih čimbenika: temperaturi, vlazi zraka, osunčanosti, vjetrovitosti i o tome je li biljka u kući ili na otvorenome. Ako klone, znači da je treba zaliti, ali previše vode, posebice za vlažna vremena može prouzročiti truljenje korijenja. 
Tijekom ljeta biljke na otvorenome posađene u tegle zalijevaju se svakodnevno, jednako kao i biljke posađene izravno u vrtno tlo za ekstremno suha ili vjetrovita vremena. Biljke u zatvorenome najbolje je tijekom zime pustiti da utonu u zimski san i zalijevati tek toliko da se supstrat održi vlažnim. Najbolje je biljku obilno zaliti tako da se supstrat zasiti vodom, a onda pustiti da se gotovo osuši prije idućeg zalijevanja. Ne sudite o vlažnosti prema stanju površine supstrata, jer suha površina ne znači da biljka oskudijeva vlagom u zoni korijena. Zato gurnite prst do prvog članka u supstrat, kako biste provjerili da li je na dubini od oko 2 cm još vlažan. 
Glede hranjiva, brugmansija je vrlo zahtijevna, a učestalost prihranjivanja ovisi o zalihama hranjiva u supstratu u koji je posađena. Neki uzgajači prihranjuju 2 - 3 puta tjedno, ali u svježem i hranjivom supstratu to neće biti potrebno. Pouzdan indikator opskrbljenosti hranjivima je cvatnja, tako da obilje cvjetova znači da biljka ne oskudijeva. Tijekom zimskih mjeseci, kad brugmansia miruje, ne treba je prihranjivati. 
Izravno sunce nije uvijek poželjno 
Kada i koliko dugo izlagati biljku izravnom suncu ovisi o općim uvjetima klime. U područjima s umjereno toplim ljetima izravno sunce u pravilu je poželjno. U područjima s izrazito jakim suncem dobro će joj doći popodnevna hladovina. Brugmansia voli jutarnje sunce, dok je od poslijepodnevnog treba zaštititi zasjenjivanjem. 
Tijekom zimskih mjeseci tretira se kao sobna biljka. Uz sobnu temperaturu treba joj osigurati dovoljno svjetla. Ako to nije moguće, držite je na svježem i tamnom mjestu gdje će zapasti u stanje mirovanja.
S obzirom da sve sjemenke dobivamo iz vlastitog uzgoja uvijek postoji mala šansa da nijansa može odudarati. Insekti koji oprašuju cvijet ponekad prenesu osobine druge nijanse, i na to nažalost ne možemo utjecati. To je u rukama prirode.

MOJE NARUDŽBE

 x 

Košarica je prazna.

NOVO U PONUDI

Fritilaria Rubra / Crvena

CIJENA: 25,00 kn

Fritillaria Lutea / Žuta

CIJENA: 25,00 kn

Božur zeljasti / Sorbet

CIJENA: 45,00 kn
София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3