banner klik

AMORFA / Čvitnjača / Medonosno

With shipment - for 0,00 kn
Cijena6,00 kn
Popust:
222710
337235
5767
Opis

Nudimo sjemenke medonosne biljke - Amorfa ili čivitnjača (Amorpha fruticosa ).

Pakiranje 30 sjemenki

Amorfa ili čivitnjača (Amorpha fruticosa) je listopadni grm ili stablo visoko do nekoliko metara porijeklom iz sjeverne Amerike. Zbog sličnosti njezinih neparno perastih listova s listovima bagrema u narodu se naziva i bagremcem i divljim ili kineskim bagremom. Za razliku od većine ostalih mahunarki (Fabaceae), koje imaju pet latica, cvijet čivitnjače ima samo jednu laticu – zastavicu, po čemu je ova biljka dobila svoj znanstveni naziv (amorpha – bez oblika).

Brojni cvjetovi otvaraju se od svibnja do srpnja, plodovi su lagane mahune uglavnom s jednom sjemenkom. One dugo zadržavaju klijavost i šire se vodom. Upravo kombinacija velike brojnosti i velike klijavosti glavni je atribut koji čivitnjači omogućava brzo širenje na nove prostore. U prvoj polovici 20. stoljeća započelo je njezino širenje po Hrvatskoj te je ovdje korištena za vezanje tla željeznickih nasipa, u ukrasne svrhe te kao medonosna biljka za ispašu pčela. Danas je široko rasprostranjena u nizinskoj Hrvatskoj, a pojavljuje se i u priobalju, npr. uz rijeku Cetinu.

Prostrane travnjačke površine nizinskog dijela Hrvatske u prošlosti su održavane napasanjem stoke i redovitom košnjom. No postepenim napuštanjem tih djelatnosti posljednjih desetljeća te su površine prepuštene zarastanju, a dominantna drvenasta vrsta u tom procesu je upravo čivitnjača koja na velikim, nekad otvorenim travnjačkim površinama, danas gradi jednolične, guste, neprohodne sastojine i onemogućuje rast drugih vrsta. Upravo zbog svog izravnog negativnog utjecaja na prirodna staništa, amorfa je prepoznata kao veliki problem te se protiv nje pokušava boriti na različite načine, no zbog ogromnih površina koje su danas u potpunosti pod čivitnjačom, nemoguće ju je iskorijeniti, već samo kontrolirati njeno daljnje širenje, odnosno djelomično ublažiti postojeću štetu. Jedan od najefikasnijih načina je njeno mehaničko uklanjanje, kojim se biljke posijeku na svega par centimetara od tla. Na taj se način vraćaju otvorene površine, koje je potrebno takvima održavati ispašom ili košnjom. U suprotnom, grmovi čivitnjače se nakon nekoliko sezona vrate u svoju punu veličinu.

MOJE NARUDŽBE

 x 

Košarica je prazna.

NOVO U PONUDI

Fritilaria Rubra / Crvena

CIJENA: 25,00 kn

Fritillaria Lutea / Žuta

CIJENA: 25,00 kn

Božur zeljasti / Sorbet

CIJENA: 45,00 kn
София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3