banner klik

DRVO JAGODE / Arbutus unedo

With shipment - for 0,00 kn
Cijena15,00 kn
Popust:
planthouse9428
planthouse11611
planthouse22751
planthouse326
planthouse45869
planthouse55232
Opis

Paket: 30 sjemenki.

 

Ukrasno drvo, jestivih, ljekovitih plodova.

 Mnoge vrste bobičastog voća na prvi pogled zbunjuju svojim izgledom, ali i svojim nazivom. Maginja, planika, jagodnjak ili drvo jagoda tu nije iznimka. Ponekad je nećemo niti prepoznati prođemo li zimi pokraj predivne guste zimzelene živice nalik lovoru. Drugi put iznenadit će nas prekrasno malo stabalce prepuno okruglih plodova u nekoliko boja. I jedno i drugo su maginje. Botanički gledano, maginja (Arbutus unedo) je grm koji raste tako da se iz tla pojavljuje više grana koje mogu narasti maksimalno 3-4 metra. No, isti taj grm u rukama vještog vrtlara može izgledati i kao maleno stabalce.ngleski naziv strawberry tree, odnosno drvo jagoda, možda najslikovitije opisuje maginju. Ona doista, kada u studenom ili prosincu donese plodove, djeluje poput malenog stabalca prepunog jagoda. No, pogled izbliza otkriva ipak ponešto drukčije plodove, okrugle i različitih boja. Oni maleni i nezreli zelene su boje, oni poluzreli narančaste, a oni zreli žarkocrvene. Veličina plodova, ovisno o godini, varira između 2 i 2,5 cm u promjeru. No, još je zanimljivije što maginja istodobno s pojavom plodova stvara i nježne bijele cvatove nalik vrijeskuOsim što izgledaju prekrasno, maginje su i veoma ukusno voće, što mogu potvrditi iz vlastitog iskustva. Njihov okus, blago sladak i zavodljiv, može nas lako navesti na pomisao da se mogu jesti unedogled. No, to bi bila pogreška, jer maginje, ako pretjeramo i pojedemo više od 5, 6 plodova dnevno, mogu izazvati probavne probleme, odnosno djelovati poput laksativa. Naprotiv, marmelada ili džem koji se od njih tradicionalno priprema vrhunske su kvalitete i prepuni C vitamina, drugim riječima, prava delikatesa.

 

Marmelada od maginja priprema se jednostavno. Na 2 do 3 kg plodova dodaje se 1 kg šećera i 2 na kockice narezana limuna. Maginje ne treba pasirati jer su mekane i lako se gnječe običnom vilicom, pa kod kuhanja treba samo paziti da se masa ne zalijepi po dnu. Takvo je barem moje iskustvo i moja preporuka za originalan, profinjen okus koji odlično pristaje kolačima. A što se tiče vrta i hortikulturne vrijednosti maginje, rekla bih da je ona idealan spoj ljepote i ukusa pa je prava šteta što je u vrtovima naše obale gotovo posve zaboravljena.

MOJE NARUDŽBE

 x 

Košarica je prazna.

NOVO U PONUDI

Fritilaria Rubra / Crvena

CIJENA: 25,00 kn

Fritillaria Lutea / Žuta

CIJENA: 25,00 kn

Božur zeljasti / Sorbet

CIJENA: 45,00 kn
София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3