banner klik

CRNI KIM (Nigella sativa L.)

With shipment - for 0,00 kn
Cijena10,00 kn
Popust:
92
575
67434
15978
Opis
Nudimo 20 domaćih sjemenki crnog kima (Nigella sativa L.) 
Uz sjemenke šaljemo upute o sjetvi.
 
Ime vrste sativa također je latinskog porijekla i znači kultivirana. Na stranim jezicima nazivi su black cumin (eng.), Echter Schwarzkümmel (njem.), nigelle cultivée, cumin noir , cumino nero (tal.), comino negro, ajenuz, semilla bendita (špa.), navadna črnika, črna kumina (slo.).
 
 
Crni kim (Nigella sativa L.) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice žabnjaka (Ranunculaceae). Stabljike su uspravne i i narastu do 30 cm visine. Cvjetovi su hermafroditni, sadrže tučak i prašnike i sastavljeni su od 5-10 bijelih do blijedoplavih latica. Cvjeta u lipnju i srpnju. Plod je velika kapsula koja u više odjeljaka sadrži brojne crne sjemenke. Dozrijeva u rujnu.
 
Sjemenke sijemo u travnju direktno na otvoreno zemljište. Zemlja neka bude rahla i dobro drenirana. Sjemenke klijaju 10-15 dana. Zemlju redovito zalijevamo i održavamo urednom kako korovne biljke ne bi prerasle naše biljke, crni kim je vrlo nježna biljka i neće se izboriti za svoj prostor.
 
Sjemenke su jestive. Imaju vrlo aromatičan miris i okus, u početku ugodan, žvakanjem postaje ljutkast. Pod zubima škripe te nisu ugodne za samostalnu konzumaciju, no mogu se koristiti kao začin, najbolje svježe mljeven, ili kao dodatak raznim jelima, kao npr. zobenim pahuljicama za doručak. Od sjemenki se izrađuje se biljno ulje dragocjenih kvaliteta zbog čega je biljka doživjela planetani uspjeh. Koristi se uglavnom oralno i ugodnog je okusa. Poboljšava apetit, djeluje protuupalno i naročito je pogodno kod alergijskih uzrokovanih tegoba.
 

MOJE NARUDŽBE

 x 

Košarica je prazna.

NOVO U PONUDI

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3