¨KARPOBROTUS / CARPOBROTUS¨

4,00  (30,14 kn)

Na zalihi

POGLEDAJ IZGLED SADNICA

Opis

Veličina posude / Promjer: FI 12
Opis: Domovina karpobrotusa je Južna Afrika. Spada u porodicu čupavaca, Aizoaceae. Ova trajnica-sukulent raste u krajevima uz more, pa tako i u našim mediteranskim predjelima. Izboji su mu dugački do 2 m i najljepše izgledaju kada padaju preko kamenog suhozida, u kamenjaru, kao pokrivač tla ili na rubovima cvjetnih gredica.

Cvjetovi su ružičasto purpurne boje i cvatu od srpnja do rujna. Otvoreni su samo oko podneva. Na dugačkim izbojima formiraju se mesnati listovi, plavozelene boje i trokutasta oblika u presjeku. Širi se pomoću izboja koji kako rastu, tako se i vrlo brzo ukorjenjuju.

Odgovara mu suho i pjeskovito tlo te položaj na punom suncu ili u djelomičnoj polusjeni. Za rast mu je potrebno vrlo malo vode i može podnijeti dulje sušno razdoblje. Ne podnosi hladnoću, mraz i temperaturu ispod -2 Celzijeva stupnja. Otporan je na sol i jake vjetrove. Bolesti i štetnici karpobrotus vrlo rijetko napadaju.

Primjena: za suhozide i kamenjare, za obrube gredica, kao pokrivač tla

Napomena: Karpobrotus se zbog svog gustog i čvrstog habitusa vrlo često sadi na pjeskovitim tlima da se spriječi erozija tla, a zbog svoje otpornosti na vatru služi kao biljna barijera za širenje požara.

Napomene: Ne podnosi hladnoću, mraz i temperaturu ispod -2 Celzijeva stupnja.

Trajnice su listopadne i u jesen gube lisnu masu ili cijeli nadzemni dio, te sa proljećem kreću sa vegetacijom.

Sve biljke su uzgojene na otvorenom, kako bi bile otporne na sve vremenske uvjete.

Uobičajeno, od 15.10. do 15.4. , ovisno o vremenskim prilikama sadnice se u ranu jesen orezuju. Trajnice prezimljavaju korijenovim sustavom, ukrasni grmovi se orezuju i ostaju u potpunosti bez lisne mase. Gomoljaste i lukovičaste biljke se također povlače do zemlje. Sadnice koje naručujete u ovom periodu provjeravate preko korijenovog sustava.

Sve sadnice koje uzgajamo su minimalno dvogodišnje i posude su pune korijenovog sustava.

Fotografije sadnica predstavljaju izgled sadnice u punoj vegetaciji.