PUSTINJSKA RUŽA / DELOSPERMA SUNDELLA ORANGE

3,42  (25,77 kn)

POGLEDAJ IZGLED SADNICA

Opis

Sadnice u posudi promjera 12 cm.Sadnice na posljednjoj fotografiji prikazuju primjerak sadnice u prodaji – fotografirano u fazi pune vegetacije.

 

Opis:

Delosperma ima sočne, uske, valjkaste, sivozelene listove, i mesnatu stabljiku. To joj omogućava da uskladišti veće količine vode, i preživi dug sušni period. Raste brzo, i zato je odličan pokrivač tla. Zavisno od vrste može da raste u visinu od 10 do 15 cm. Cvjetovi su 3 do 5 cm.

Tokom dana, na suncu, cvjetovi su otvoreni, dok su uvečer, kao i kada je vrijeme oblačno, zatvoreni. Najbolje uspjeva na sunčanom mjestu, i dobro dreniranom zemljištu. Najčešće se sadi pored fontana, i jezera u vrtu, u kamenjare, ali i u žardinjerama, i teglama na terasama, i balkonima. Dobro povezuje pjeskovito zemljište. Sadi se na razmak 15 do 20 cm. U kombinaciji s ukrasnim travama, višegodišnjim biljkama, i sedumima čini savršenu biljnu kompoziciju.

 

 

 

Napomena o izgledu sadnica u određeno godišnje doba:

U rano proljeće trajnice i ukrasno bilje počinju sa vegetacijom.

U ljeto  su  sadnice u punoj vegetaciji kao na posljednjoj slici u svakom oglasu.

U jesen sadnice počinju žutjeti i ostajati bez lisne mase.

U zimskom periodu, sve do početka travnja trajnice i ukrasni grmovi su bez lisne mase, ovisno o vrsti, trajnice u potpunosti gube nadzemni dio.