ALCHEMILLA MOLLIS / VRKUTA

26,00 kn

Description

Sadnice u posudi promjera 12 cm.

Sadnice na posljednjoj fotografiji prikazuju primjerak sadnice u prodaji – fotografirano u fazi pune vegetacije.

 

Opis:

Vrkuta ili Gospin plašt, ili treći naziv Lavlja Šapa, poznata je ljekovita biljka koja se koristi za pripremu čaja te za prirodnu kozmetiku. Unatoč svojim korisnim svojstvima, pretežito se uzgaja u kućnim vrtovima zbog svoje ljepote, i predivnih listova na kojima se poslije kiše ili nakon rane rose zadržavaju predivne velike kapi vode, koje sjaje poput perli. Taj efekt nastaje radi toga što se na listovima nalaze posebne dlačice koje ne dopuštaju da kap prione i smoči list.

Još od srednjovjekovnog doba vrkuta je poznata kao univerzalni lijek za sve ženske, ali i mnoge druge bolesti. Riječ je o vrlo rasprostranjenoj biljci, koja uspijeva na velikim nadmorskim visinama, voli vlažnija staništa, a često se nalazi i na rubovima livada, poljima, travnjacima ili šumskim čistinama.
U ljekovite svrhe skupljaju se listovi i cvjetovi ili čitava cvatuća biljka (korijen nema ljekovita svojstva!). Listovi se mogu brati već u proljeće, ali najbolje je sakupljati ih u vrijeme cvatnje (srpanj/kolovoz).
List se može sakupljati i nakon cvatnje, ali onda nema toliku ljekovitu moć sinergije aktivnih tvari. Međutim, list tada ima povišenu razinu tanina pa se može brati ciljano za tu svrhu (proljev).
Listovi se suše na prozračnom i sjenovitom mjestu ili u pećnici (pri temperaturi od najviše 45°C). Od 5 kilograma svježe biljke dobije se oko 1 kilogram suhe.
Tinktura ili čaj od vrkute mogu se pronaći u gotovo svim biljnim ljekarnama.

Napomena o izgledu sadnica u određeno godišnje doba:

U rano proljeće trajnice i ukrasno bilje počinju sa vegetacijom.

U ljeto  su  sadnice u punoj vegetaciji kao na posljednjoj slici u svakom oglasu.

U jesen sadnice počinju žutjeti i ostajati bez lisne mase.

U zimskom periodu, sve do početka travnja trajnice i ukrasni grmovi su bez lisne mase, ovisno o vrsti, trajnice u potpunosti gube nadzemni dio.