ALLIUM GIGANTEUM LILA

23,00 kn

Description

U paketu se nalaze 3 lukovice.

Allium giganteum jedna je od najvećih vrsta ukrasnih lukova. Ova impozantna biljka potječe iz stepskih područja Srednje Azije. Otkrivena je 1883. godine te je nakon toga vrlo brzo uvedena u europske vrtove. Gusti crvenoljubičasti kuglasti cvatovi pojavljuju se u lipnju i srpnju. Svaki se cvat sastoji od brojnih sitnih zvjezdastih cvjetova. Osim ljubičastih, postoje i bijeli varijeteti.

OBILJEŽJA: Cvjetna stabljika ukrasnog luka Allium giganteum može narasti od 80 do 200 cm u visinu. Veliki plavozeleni listovi ove biljke niču u proljeće, no do cvatnje većim dijelom uvenu.

POLOŽAJ: Allium giganteum uspijeva na sunčanim položajima. Raste u propusnom tlu jer ne podnosi natopljeno tlo u kojem se nakuplja vlaga.

SADNJA: Lukovice posadite ujesen, tijekom studenoga, na
20 cm dubine, a međusobni razmak treba biti 40 cm. Razmnožiti ih možete preko rasplodnih lukovica koje se razvijaju uz glavnu lukovicu: u kasno ljeto nakon cvatnje iskopajte biljku i odvojite mlade lukovice.

NJEGA: Ostavite listove da sami uvenu – nemojte ih rezati dok su još zeleni. Zimi nasad zaštitite od hladnoće lišćem i crnogoričnim grančicama. Allium giganteum kombinirajte s trajnicama nižeg rasta (npr. vrkuta) jer njegovi listovi brzo venu. :plac:

UPORABA: Ukrasni luk prikladan je za sadnju na sunčane gredice gdje lijepo stoji uz ukrasne trave. Ocvale cvatove možete nakon cvatnje ostaviti da i dalje ukrašavaju gredicu. Veliki kuglasti cvatovi dugo traju u vazi i kao suho cvijeće.