ARNIKA / ARNICA MONTANA / Ljekovito

5,50  (41,44 kn)

Nema na zalihi

Opis

Veličina posude / Promjer: FI 12
Opis: Arnika ili brđanka (Arnica montana L.) je zeljasta trajnica iz porodice glavočika (Asteraceae). Stabljika je uspravna, slabo razgranata, obrasla kratkim dlačicama i naraste do 60 cm visine. Podanak je kratak, valjkast i zadebljan.

Listovi su  izduženo jajoliki, ušiljeni, dlakavi, izveruganih rubova, žljezdasto dlakavi, sjedeći i nasuprotno smješteni a pri dnu stabljike složeni su u rozetu.

Cvjetne glavice nalaze se na vrhu stabljike, promjera su 6-8 cm. Čine ju rubni žuti, jezičasti cvjetovi i srednji narančasti cjevasti. Cvate od lipnja do kolovoza. Plod je rebrasta, žućkastozelena do crna roška duga oko 5 mm, na obje strane ušiljeni i kratko dlakava, im blago žut papus dug oko 8 mm.

Stanište Rasprostranjena je na području Europe, raste na brdskim i planinskim obroncima i livadama Pirineja, Alpa, Karpata i Dinarida. Zbog nesavjesnog i čestog sakupljanja postala je ugrožena vrsta te je zakonom zaštićena.Kako je njeno branje zabranjeno, najbolje je arniku koristiti iz vlastitog vrta.

Raste vrlo sporo.

Etimologija Latinsko ime roda Arnica dolazi od grčke riječi arnikos (janjeća koža) zbog mekanih i dlakavih listova. Ime vrste montana ukazuje na planinsko stanište. Na stranim jezicima nazivi su wolf’s bane, leopard’s bane, mountain tobacco, mountain arnica (eng.), Echte Arnika, Bergwohlverleih (njem.), arnica, arnica des montagnes, tabac des Vosges (fr.), arnica (tal.), arnica, tabaco de montaña (špa.), arnika (slo.), planinska arnika (sr.). Upotreba Koriste se cvijet, korijen i listovi.

Imaju snažno djelovanje za ublažavanje bolova, hematome, pospješuje zacjeljivanje kože kod ozljeda i opeklina. Koristi se isključivo lokalno u obliku raznih pripravaka (macerati, tinkture).  Izvor teksta: Plantea.com

Napomene: Zimootporna trajnica.

Trajnice su listopadne i u jesen gube lisnu masu ili cijeli nadzemni dio, te sa proljećem kreću sa vegetacijom.

Sve biljke su uzgojene na otvorenom, kako bi bile otporne na sve vremenske uvjete.

Uobičajeno, od 15.10. do 15.4. , ovisno o vremenskim prilikama sadnice se u ranu jesen orezuju. Trajnice prezimljavaju korijenovim sustavom, ukrasni grmovi se orezuju i ostaju u potpunosti bez lisne mase. Gomoljaste i lukovičaste biljke se također povlače do zemlje. Sadnice koje naručujete u ovom periodu provjeravate preko korijenovog sustava.

Sve sadnice koje uzgajamo su minimalno dvogodišnje i posude su pune korijenovog sustava.

Fotografije sadnica predstavljaju izgled sadnice u punoj vegetaciji.