AUBRIETA ROYAL BLUE

23,00 kn

Description

Sadnice u posudi promjera 12 cm.Sadnice na posljednjoj fotografiji prikazuju primjerak sadnice u prodaji – fotografirano u fazi pune vegetacije.

 

Opis:

 

Niska trajnica jastučasta rasta, koja u travnju i svibnju bujnom cvatnjom resi kamenjare ili druge površine, tarčuka je ili plavi jastučac, kako se katkad naziva u našoj popularnoj vrtlarskoj literaturi. No ona je dekorativna i nakon cvatnje jer joj gotovo cijele godine izbija sivozeleno, uglavnom zimzeleno lišće. Znanstveno joj je ime Aubrieta, a pripada porodici krstašica (Brassicaceae ili šire shvaćene Cruciferae). Neki je autori pišu Aubrietia, a potkraj 19. stoljeća čak je zabilježeno ime Aubriella.

Narodno ime tarčuka rjeđe se upotrebljava češće je nazivaju aubrijecija ili aubrijeta, odnosno obrijeta. Latinsko ime je toj biljci dao Adnson (iako se zasluga pripisuje i De Candolleu), u čast Claudea Aubrieta, francuskog slikara, pisca i botaničara koji je rođen 1665. u mjestu Chálons-sur-Marne, a umro u Parizu 3. prosinca 1742. (prema nekim autorima 1743.). Aubriet je poznat kao slikar botaničkih i zooloških motiva. Ilustrirao je mnoga prirodoznanstvena djela slikajući cvijeće, leptire, školjke, ribe i ptice.

Od ožujka 1700. do lipnja 1702. pratio je poznatog botaničara Josepha Pittona Tourneforta na njegovim istraživačkim putovanjima po Grčkoj, Italiji, Maloj Aziji i Perziji, u potrazi za novim, još neopisanim biljkama. Rodu Aubrieta pripada nekoliko samoniklih vrsta koje su prirodno rasprostranjene u planinskim dijelovima Hrvatske, Grčke, Italije, Rumunjske i Male Azije. U srednju Europu prenesene su 1710.

 

Napomena o izgledu sadnica u određeno godišnje doba:U rano proljeće trajnice i ukrasno bilje počinju sa vegetacijom.

U ljeto  su  sadnice u punoj vegetaciji kao na posljednjoj slici u svakom oglasu.

U jesen sadnice počinju žutjeti i ostajati bez lisne mase.

U zimskom periodu, sve do početka travnja trajnice i ukrasni grmovi su bez lisne mase, ovisno o vrsti, trajnice u potpunosti gube nadzemni dio.