Opis
Sadnice u posudi promjera 16 cm. |
Opis:
Dud ili murva je brzorastuće listopadno drvo iz porodice dudova (Moraceae). Okrugle je krošnje i može doseći do 20 metara visine rasta i srednjeg je životnog vijeka.
Dudovi su porijeklom iz zapadne Azije i Sjeverne Amerike, te postoji nekoliko vrsta koje se uzgajaju zbog plodova ili kao ukrasno bilje. Lišće bijelog duda također je važno kao hrana dudovim svilcima.
Okus dudova ploda je sladak s malo kiselkastim tonovima.
Od duda se često proizvodi vino, voćni sok, čaj, džem ili se mogu sušiti i jesti kao međuobrok.
Zbog svog slatkog okusa, impresivne hranjive vrijednosti i raznih zdravstvenih blagodati, dud dobiva na popularnosti u svijetu.
Nutritivna vrijednost sviježeg duda iznosi 9,8% ugljikohidrata, 1,7% vlakana, 1,4% proteina i 0,4% masti. Često se jede sušen i u ovom obliku sadrži 70% ugljikohidrata, 14% vlakana, 12% proteina i 3% masti što ga čini prilično bogatim proteinima u usporedbi s ostalim bobičastim voćem.
Dud sadrži velike količine željeza i vitamina C, kao i pristojne količine kalija i vitamina E i K.
Sušeni dud brz je i lagan međuobrok i može se jesti odmah iz pakiranja. Koristite ga kao ukusan dodatak domaćim energetskim pločicama, muffinima, slasticama i umacima. Sušeni dud koristite u jutarnjim kašama, jogurtima ili smoothiejima.
Dud je savršena namirnica za slatke umake – pomiješajte šaku sušenog duda (najprije namočenog u vodi kako bi vratio sočnu teksturu) s đumbirom, kardamomom i limunovim sokom. Poslužite kao namaz za kruh ili umak za piletinu sa žara.
Napomena o izgledu sadnica u određeno godišnje doba:U rano proljeće trajnice i ukrasno bilje počinju sa vegetacijom.
U ljeto su sadnice u punoj vegetaciji kao na posljednjoj slici u svakom oglasu. U jesen sadnice počinju žutjeti i ostajati bez lisne mase. U zimskom periodu, sve do početka travnja trajnice i ukrasni grmovi su bez lisne mase. |