-PLAVI KOTRLJAN / ERYNGIUM-

28,00 kn (3,72 €)

POGLEDAJ IZGLED SADNICA

Opis

Sadnice u posudi promjera 12 cm.

Sadnice na posljednjoj fotografiji prikazuju primjerak sadnice u prodaji – fotografirano u fazi pune vegetacije.

 

Opis:

Kotrljan je srednje visoka trajnica, spada u porodicu krstašica, Umbelliferae. Uspravna je rasta. Listovi su mu nalik listovima čička, bodljikavi, zelene do sivozelene boje. Neki su prošarani bijelim žilama. Cvjetovi su metalnoplave i srebrne boje, okruženi širokim pricvjetnim listovima. Vrlo su privlačni pčelama.

Cvatu od sredine pa gotovo do kraja ljeta. Kotrljan nije teško uzgojiti i trebao bi ga imati svaki vrt s trajnicama. Voli položaje na punom suncu, suho i pjeskovito tlo. Vrlo oskudno ga treba zalijevati i povremeno prihraniti kompleksnim mineralnim gnojivom.

Spada u grupu trajnica koje klijaju zimi. Otporan je na vrućinu te na vrlo niske temperature zimi. Kotrljan se sadi na gredice u kombinaciji s ostalim trajnicama. Niže sorte sade se u kamenjare. Sjajno se uklapa u svaki ladanjski vrt. Uzgaja se za rez i suši. Suh se kombinira u cvjetne aranžmane i bukete.

 

Napomena o izgledu sadnica u određeno godišnje doba:

U rano proljeće trajnice i ukrasno bilje počinju sa vegetacijom.

U ljeto  su  sadnice u punoj vegetaciji kao na posljednjoj slici u svakom oglasu.

U jesen sadnice počinju žutjeti i ostajati bez lisne mase.

U zimskom periodu, sve do početka travnja trajnice i ukrasni grmovi su bez lisne mase, ovisno o vrsti, trajnice u potpunosti gube nadzemni dio.