KAMELEON / HOUTTUYNIA CORDATA

22,00 kn

Description

Sadnice u posudi promjera 10 cm.Sadnice na posljednjoj fotografiji prikazuju primjerak sadnice u prodaji – fotografirano u fazi pune vegetacije.

 

Opis:

Zbog svoje sposobnosti ili bolje rečeno osobitosti da mijenja boju listova, Houttuynia cordata dobila je naziv kameleon-biljka. Naime, kada je na sjenovitom mjestu, kameleon-biljka će imati zeleno- blijedožućkaste listove, a ako je smjestimo na sunce, posve će oživjeti njezin kolorit – dobit će nijanse ružičaste, crvene i žute. Upravo to, kao i njezini neobični srcoliki i mesnati listovi čine je vrlo atraktivnom biljkom – iako znate da će promijeniti svoju boju s obzirom na uvjete, uvijek se s nestrpljenjem očekuje ta promjena. Riječ je o biljci koja potječe iz Azije tako da voli vlažno i močvarno tlo.

Njezin idealan položaj bio bi uz vodu, fontane ili bazene ili na vlažnom zemljištu, a njezina ljepota još će više doći do izražaja ako se kombinira s drugim dekorativnim biljem. No imajte u vidu da se brzo širi, pa je sadite na rastojanju oko 70 cm. Može narasti do 30 cm. U svojoj domovini Aziji (Kina, Vijetnam) se koristi i u kulinarstvu – kao salata ili kuhana u slanoj vodi. Zanimljivo je to da kao namirnica ima okus po ribi, pa je mnogi i zovu Fish Mint tj. riba menta. Koristi se također i kao ljekovito bilje, naročito u tradicionalnoj kineskoj medicini jer se pokazala djelotvornom kao diuretik i laksativ.

Kameleon u svome godišnjem ciklusu ima i cvjetove – možete ih očekivati u lipnju i srpnju. Također, kameleon ima i intenzivan miris koji nas podsjeća na naranču. Možete je zasaditi jer nije zahtjevna za uzgoj – omogućite joj dovoljno vlage odnosno redovito je prskajte.

Napomena o izgledu sadnica u određeno godišnje doba:U rano proljeće trajnice i ukrasno bilje počinju sa vegetacijom.

U ljeto  su  sadnice u punoj vegetaciji kao na posljednjoj slici u svakom oglasu.

U jesen sadnice počinju žutjeti i ostajati bez lisne mase.

U zimskom periodu, sve do početka travnja trajnice i ukrasni grmovi su bez lisne mase, ovisno o vrsti, trajnice u potpunosti gube nadzemni dio.