LAGERSTROEMIA / INDIJSKI JORGOVAN / VELVET

70,00 kn

POGLEDAJ IZGLED SADNICA

Opis

Sadnica u posudi promjera 17 cm. 

Sadnice na posljednjoj fotografiji prikazuju primjerak sadnice u prodaji – fotografirano u fazi pune vegetacije.

 

 

Opis:

Biljka porijeklom iz Kine, Japana i sjeverne Australije koja može izrasti do osam metara, a u našim uvjetima do tri metra.

Kora je vrlo glatka, u osnovi je bež boje sa razlivenom crvenkastom i zelenkastom. Prošarana je tamnim linijama nepravilnog oblika, pa izgleda kao da biljka raste bez kore.

Mlade grančice izrazito su četvorouglaste, a tamnozeleni listovi glatki, kožasti i elipsoidnog oblika, dok mladi izboji imaju crvenkastu boju. U jesen listovi se preljevaju u narandžasto-crvenim i purpurnim nijansama.

Biljka je najdekorativnija u doba cvanje. Tada Indijski jorgovan krase buketi atraktivnih cvijetova bijele, ljubičaste i crvene boje, kao i u različitim nijansama roze ili boje lavande.

Pojavljuju se sredinom ljeta i cvjetaju do kasne jeseni. Cvijetovi su skupljeni u metličaste cvati koje mogu dostići dužinu i do 25 centimetara. Na jesen, poslije završetka cvjetanja, formiraju se interesantni tamni plodovi elipsoidnog oblika, koji ostaju na granama do proljeća.

Indijskom jorgovanu odgovaraju sunčana ili svijetla mjesta, kao i dobro drenirano, plodno zemljište koje je slabo kisele reakcije. Da bi biljka lijepo napredovala mjesto na kojem se nalazi trebalo bi biti zaštićeno od hladnog vjetra. Na proljeće obavezno dodajte prihranu.

Jedno je sigurno, ukoliko odaberete indijski jorgovan sigurno nećete pogriješiti, jer je riječ o veoma dekorativnoj biljci koja je jednostavna za održavanje.

 

 

Napomena o izgledu sadnica u određeno godišnje doba

U rano proljeće trajnice i ukrasno bilje počinju sa vegetacijom.

U ljeto  su  sadnice u punoj vegetaciji kao na posljednjoj slici u svakom oglasu.

U jesen sadnice počinju žutjeti i ostajati bez lisne mase.

U zimskom periodu, sve do početka travnja trajnice i ukrasni grmovi su bez lisne mase, ovisno o vrsti, trajnice u potpunosti gube nadzemni dio.