LOMBARDIJSKA LIJESKA / CORYLUS MAXIMA

80,00 kn

Description

Sadnice u posudi promjera 17 cm.Sadnice na posljednjoj fotografiji prikazuju primjerak sadnice u prodaji.

Visina cca 50 cm.

 

Opis:

 

Zahvaljujući bujnoj krunici s tamnocrvenim lišćem, lijeska se koristi kao ukrasna biljka koja se savršeno uklapa u bilo koji krajolik.

U prirodi, grm ima krunu u obliku kugle. Promjer može doseći 6 m. U umjetno stvorenim krajolicima lješnjaci daju oblik niskog stabla.

Važno je! Tijekom plodnog razdoblja rast se usporava.

Listovi crvenog lješnjaka su veliki, duguljasti. Njihova duljina je oko 10 cm, širina – 8 cm, a u proljeće je njihova boja tamno smeđa s zelenim nijansama, ljeti – tamnocrvena, u proljeće – žuto-narančasta. Dno lista uvijek je svjetlije od vrha.

Lješnjak cvate rano, prije pojave lišća, krajem veljače, početkom ožujka. Muški i ženski cvatovi su na istoj biljci, pojavljuju se istovremeno.

Plod lješnjaka je duguljast, sa snažnom sivo-smeđom ljuskom. Zrna su okrugla, tamno bež, hranjiva, visokokalorična s izvrsnim okusom. Sazrijevaju krajem kolovoza ili početkom rujna.

 

Napomena o izgledu sadnica u određeno godišnje doba:U rano proljeće trajnice i ukrasno bilje počinju sa vegetacijom.U ljeto  su  sadnice u punoj vegetaciji kao na posljednjoj slici u svakom oglasu.

U jesen sadnice počinju žutjeti i ostajati bez lisne mase.

U zimskom periodu, sve do početka travnja trajnice i ukrasni grmovi su bez lisne mase, ovisno o vrsti, trajnice u potpunosti gube nadzemni dio.