CRNI LJEKOVITI SLJEZ / MALVA SYLVESTRIS

30,00 kn (3,98 €)

POGLEDAJ IZGLED SADNICA

Opis

Sadnice u posudi promjera 12 cm.

 

Crni sljez (Malva sylvestris L.) je trajna zelen s dobro razvijenim podzemnim i nadzemnim dijelovima. Korijen je slabo razgranat, mesnat i vretenast. Stabljika naraste i više od metar u visinu, obla je i razgranata, više ili manje dlakava, pri dnu često odrvenjela. Zaokruženi ili bubrežasti listovi stoje na dugim peteljkama i po rubu su razdijeljeni u 5-7 režnjeva. Po 2-4 velika pravilna cvijeta izbijaju iz lisnih pazušaca, a sastavljeni su od pet blijedoružičastih ili ljubičastih latica na kojima se ističu tamnije pruge. Biljka cvate od svibnja do rujna. Plod je spljošteni i okrugli kalavac, koji se raspada na 10 jednosjemenih suhih plodića.
Od najstarijih vremena sljez je služio kao ljekovita biljka i povrće. Mladi listovi u svježem stanju sadržavaju oko 120 mg % C vitamina, 18 mg% karotena, bogati su željezom i kalcijem. Mogu se prirediti kao varivo slično špinatu ili dodati juhama od povrća. Cvjetovi se mogu dodavati miješanim salatama ili koristiti za ukrašavanje mesnih i ribljih jela. Sjemenke su se nekad koristile kao afrodizijak (sredstvo za povečanje spolne moći).
Ljekovitost crnog sljeza
Ljekoviti su korijen, listovi i cvjetovi. Korijen se vadi u proljeće ili jesen, dok se listovi i cvjetovi skupljaju u vrijeme cvatnje. Listovi se beru sa što kraćom peteljkom, i samo ako su potpuno zdravi, tj. nemaju po sebi smeđe mrlje nastale obolijevanjem sljeza od hrđe. Svi dijelovi biljke sadržavaju sluzi, a u listovima se nalaze još i trjeslovine i flavonoidi. Biljne sluzi lokalno djeluju na kožu i sluznicu, te sprječavaju i ublažavaju upale u probavnom traktu (želucu, crijevima). Cijela je biljka bez mirisa, a okus je sluzav. Nakon sušenja listovi poprimaju pomalo neugodan okus na miševe.
Pripravljanje čaja: 2 čajne žlice suhih, usitnjenih listova i cvjetova preliti sa 2,5 dl hladne vode i ostaviti nekoliko sati uz povremeno miješanje, a zatim procijediti. Prije uporabe napitak se može lagano zagrijati, i ako se pije za tegobe dišnih organa zasladiti medom.
Važno je napomenuti da se zbog sluzi, koje su najvažnija ljekovita tvar ove biljke, čaj priprema hladnim postupkom i da jedino na taj način njegova djelotvornost dolazi do izražaja.
Kod promuklosti se grglja mlaki čaj više puta dnevno. Obloge od čaja koristimo kod upala na koži, suhe kože te svrbeža kože u starosti. U pučkoj medicini crni sljez se koristi za toplu kupelj kod gangrenoznih rana nastalih zbog proširenja vena. Listovi i cvjetovi preliju se kipućom vodom i ostave poklopljeni pola sata. Kupelji se provode tri puta dnevno, a svaki put se priprema svježi oparak.

 

Napomena o izgledu sadnica u određeno godišnje doba

U rano proljeće trajnice i ukrasno bilje počinju sa vegetacijom.

U ljeto  su  sadnice u punoj vegetaciji kao na posljednjoj slici u svakom oglasu.

U jesen sadnice počinju žutjeti i ostajati bez lisne mase.

U zimskom periodu, sve do početka travnja trajnice i ukrasni grmovi su bez lisne mase, ovisno o vrsti, trajnice u potpunosti gube nadzemni dio.