MAŽURAN

22,00 kn (2,92 €)

POGLEDAJ IZGLED SADNICA

Opis

Sadnice u posudi promjera 12 cm.

 

Opis:

Mažuran je biljka koja raste kao niski polugrm u visini od 50 do 80 cm. Riječ je o biljci iz porodice usnača (lat. Lamiaceae), koja obuhvaća kulinarske biljke poput bosiljka, metvice, origana, kadulje, ružmarina, majčine dušice, lavande itd., a spominjala se još i u doba Staroga Egipta. Gotovo svako europsko domaćinstvo redovito ga koristi kao začinsku biljku, a čest je sastojak i kozmetičkih proizvoda.
 
Porijeklom iz Indije, mažuran se zbog brojnih ljekovitih svojstava proširio kako po arapskim tako i po europskim, najčešće mediteranskim zemljama. U našim krajevima mažuran nije samonikla biljka. Zanimljivo je da baš na Sredozemlju, zahvaljujući toploj klimi, mažuran raste kao višegodišnja, a inače kao jednogodišnja biljka. Zbog osjetljivosti na mraz odgovara mu umjerena klima, a potrebna je i zaštita od vjetra.
 
Mažuran je mediteranska biljka i u tom podneblju raste samoniklo. Kultivirano se uzgaja gotovo u cijeloj Europi, osim na krajnjem, hladnom sjeveru.
 
Korijen je račvast i tanak, stabljike su uglavnom crvenkaste, tanke i razgranate, a listovi sitni, srcoliki te prekriveni dlačicama. Cvjetovi su lijepi, bijele, žute, ljubičaste ili svijetle crvenoružičaste boje. Oblikuju se na vrhu stabljike u skupine od 7 do 9 cvjetova. Zbog bogatstva eteričnim uljem omiljeni su među pčelama. Ovisno o staništu, mažuran cvjeta ljeti tijekom srpnja i kolovoza, a osim u vrtovima nalazimo ga i posvuda po mediteranskom kršu kojeg svojom ljepotom čini gotovo romantičnim.
 
Napomena o izgledu sadnica u određeno godišnje doba:U rano proljeće trajnice i ukrasno bilje počinju sa vegetacijom.U ljeto  su  sadnice u punoj vegetaciji kao na posljednjoj slici u svakom oglasu. 

U jesen sadnice počinju žutjeti i ostajati bez lisne mase.

U zimskom periodu, sve do početka travnja trajnice i ukrasni grmovi su bez lisne mase, ovisno o vrsti, trajnice u potpunosti gube nadzemni dio.