MAŽURAN / ORIGANUM MAJORANA

3,27  (24,64 kn)

POGLEDAJ IZGLED SADNICA

Opis

Veličina posude / Promjer: FI 12
Opis: Mažuran je biljka koja raste kao niski polugrm u visini od 50 do 80 cm. Riječ je o biljci iz porodice usnača (lat. Lamiaceae), koja obuhvaća kulinarske biljke poput bosiljka, metvice, origana, kadulje, ružmarina, majčine dušice, lavande itd., a spominjala se još i u doba Staroga Egipta. Gotovo svako europsko domaćinstvo redovito ga koristi kao začinsku biljku, a čest je sastojak i kozmetičkih proizvoda.

Porijeklom iz Indije, mažuran se zbog brojnih ljekovitih svojstava proširio kako po arapskim tako i po europskim, najčešće mediteranskim zemljama. U našim krajevima mažuran nije samonikla biljka. Zanimljivo je da baš na Sredozemlju, zahvaljujući toploj klimi, mažuran raste kao višegodišnja, a inače kao jednogodišnja biljka. Zbog osjetljivosti na mraz odgovara mu umjerena klima, a potrebna je i zaštita od vjetra.

Mažuran je mediteranska biljka i u tom podneblju raste samoniklo. Kultivirano se uzgaja gotovo u cijeloj Europi, osim na krajnjem, hladnom sjeveru.

Korijen je račvast i tanak, stabljike su uglavnom crvenkaste, tanke i razgranate, a listovi sitni, srcoliki te prekriveni dlačicama. Cvjetovi su lijepi, bijele, žute, ljubičaste ili svijetle crvenoružičaste boje. Oblikuju se na vrhu stabljike u skupine od 7 do 9 cvjetova. Zbog bogatstva eteričnim uljem omiljeni su među pčelama. Ovisno o staništu, mažuran cvjeta ljeti tijekom srpnja i kolovoza, a osim u vrtovima nalazimo ga i posvuda po mediteranskom kršu kojeg svojom ljepotom čini gotovo romantičnim.

Napomene: Zimootporna trajnica.

Trajnice su listopadne i u jesen gube lisnu masu ili cijeli nadzemni dio, te sa proljećem kreću sa vegetacijom.

Sve biljke su uzgojene na otvorenom, kako bi bile otporne na sve vremenske uvjete.

Uobičajeno, od 15.10. do 15.4. , ovisno o vremenskim prilikama sadnice se u ranu jesen orezuju. Trajnice prezimljavaju korijenovim sustavom, ukrasni grmovi se orezuju i ostaju u potpunosti bez lisne mase. Gomoljaste i lukovičaste biljke se također povlače do zemlje. Sadnice koje naručujete u ovom periodu provjeravate preko korijenovog sustava.

Sve sadnice koje uzgajamo su minimalno dvogodišnje i posude su pune korijenovog sustava.

Fotografije sadnica predstavljaju izgled sadnice u punoj vegetaciji.