MENTA / MENTHA PEPPERMINT

3,42  (25,77 kn)

POGLEDAJ IZGLED SADNICA

Opis

Veličina posude / Promjer: FI 12
Opis: Paprena metvica (Mentha × piperita L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice usnača (Lamiaceae). Stabljika je uspravna, razgranata, četverobridna, gola, prekrivena dlačicama, naraste do 90 cm visine.

Listovi su nasuprotni, jajastošiljasti, nazubljenih rubova, dugi 4-9 cm, široki 1,5-4 cm, nalaze se na kratkoj peteljci. Cvjetovi su mali, gusto skupljeni u pršljenove i zajedno tvore duguljaste valjkaste cvatove.

Cvate od lipnja do kolovoza. Stanište Paprena metvica ne raste samonikla u prirodi već je hibrid vodene metvice (Mentha aquatica) i klasaste metvice (Mentha spicata).

Poznata je još od 17. stoljeća kada ju je službeno opisao Carl Linnaeus, danas se uzgaja u raznim varijetetima. Razmnožava se vriježama koje rastu iz podzemnih dijelova biljke. Odgovara joj pjeskovito tlo. Etimologija Latinsko ime roda Mentha potječe od imena nimfe Mente u grčkoj mitologiji, koja je zbog ljubovanja s bogom podzemlja Hadom bila pretvorena u grm od njegove žene Perzefone.

Perzefonina majka i boginja plodnosti Demetra, osudila je Mentu na sterilnost, te biljka ne daje plodove. Ime vrste piperita znači paprenast, ljutkast. Na stranim jezicima nazivi su peppermint (eng.), Pfefferminze (njem.), menthe poivrée (fr.), menta piperita (tal.), menta piperita, piperita, monte yuyo, toronjil de menta (špa.), hortelã-pimenta (port.), poprova meta (slo.).

Upotreba Koriste se listovi ali i cijela nadzemna biljka najbolje na početku cvatnje ili do početka rujna. Listovi su jako aromatičnog mirisa, mirišu na mentol. Osim kao ukusan dodatak napitcima i u drugim receptima, ima široku zdravstvenu primjenu npr. korisna je kod probavnih tegoba, kod akutnog i kroničnog gastritisa, enteritisa, za smirenje. 2 g suhih listova prelije se šalicom kipuće vode, ostavi da odstoji 10-15 min i procijedi. Pije se do tri puta dnevno nakon obroka. Listovi sadrže 1-4% eteričnog ulja koje se ekstrahira destilacijom vodenom parom, sadrže još 6-12% trjeslovina, flavonoide.

Takvo ulje koristi se kod grčeva u probavnom sustavu za korigiranje okusa zubnih pasta, u prehrambenoj industriji za izradu čokolada, žvakaćih guma itd.  Izvor: Paprena metvica https://www.plantea.com.hr/paprena-metvica

Napomene: Zimootporna trajnica.

Trajnice su listopadne i u jesen gube lisnu masu ili cijeli nadzemni dio, te sa proljećem kreću sa vegetacijom.

Sve biljke su uzgojene na otvorenom, kako bi bile otporne na sve vremenske uvjete.

Uobičajeno, od 15.10. do 15.4. , ovisno o vremenskim prilikama sadnice se u ranu jesen orezuju. Trajnice prezimljavaju korijenovim sustavom, ukrasni grmovi se orezuju i ostaju u potpunosti bez lisne mase. Gomoljaste i lukovičaste biljke se također povlače do zemlje. Sadnice koje naručujete u ovom periodu provjeravate preko korijenovog sustava.

Sve sadnice koje uzgajamo su minimalno dvogodišnje i posude su pune korijenovog sustava.

Fotografije sadnica predstavljaju izgled sadnice u punoj vegetaciji.