-PELIN SLATKI / ARTEMISIA ANNUA-

4,50  (33,91 kn)

POGLEDAJ IZGLED SADNICA

Opis

Veličina posude / Promjer: 12 cm.
Opis: Mirisni, ili slatki pelin (lat. Artemisia annua) u tradicionalnoj medicini koristi se više od 2000 godina za jačanje imuniteta, suzbijanje vrućice, ublažavanje bolova i upala, borbu protiv virusa, parazita i bakterija.

Slatki pelin je biljka koja može narasti u visinu do 150 cm (200) cm. Prirodno stanište mu je umjereni pojas Azije, od Japana do Europe, te Balkanski poluotok. Kod nas se periodično javlja od Dalmacije do Slavonije. Stabljika je uspravna, razgranata, izbrazdana, gola. Korijen je mali, vretenast ali snažan. Listovi su nasuprotni, složeni, dugi 2 do 10 cm, široki 2 do 4 cm.

Donji i srednji listovi su troperasti, sjedeći, linearnolancetastog oblika, šiljasti, cjelovitog ruba ili s par zubića.U gornjem dijelu stabljike listovi su jednoperasti ili dvoperasti. Cvjetovi su žuti, sitni, skupljeni u guste mnogobrojne glavice promjera oko 2 mm te zajedno čine metličaste cvatove na vrhovima stabljika. Vanjski cvjetovi su uobičajen ženski i ima ih 10-18 dok su središnji dvospolnii ima ih 10-30, vjenčić je žut. Prašnika ima 5 i međusobno su sraslih prašnica, plodnica je podrasla. Cvatu od srpnja do rujna. Plod je ahenij bez pausa, dug 0,3-0,8 mm. Slatki pelin može narasti i do dva metra kao pojedinačno stablo ili kao grm.

Voli biti izložen suncu, ali se dobro i brzo privikava i na drugačije uvjete. Reže se i bere kad počinje cvjetati. Suši se u hladu na propuhu. Od davnina su poznate ljekovite vrijednosti ove biljke. U Starom Egiptu je bila lijek protiv crvi i lijek za kožne bolesti. U Kini se slatki pelin (Qing Hao) već prije Krista (186. godine) koristio u ljekovite svrhe. Zapis je nađen u grobu Mawangdui Han u kojem se spominje kao lijek za liječenje hemoroida i malarije.

Napomene: Zimootporna trajnica.

Trajnice su listopadne i u jesen gube lisnu masu ili cijeli nadzemni dio, te sa proljećem kreću sa vegetacijom.

Sve biljke su uzgojene na otvorenom, kako bi bile otporne na sve vremenske uvjete.

Uobičajeno, od 15.10. do 15.4. , ovisno o vremenskim prilikama sadnice se u ranu jesen orezuju. Trajnice prezimljavaju korijenovim sustavom, ukrasni grmovi se orezuju i ostaju u potpunosti bez lisne mase. Gomoljaste i lukovičaste biljke se također povlače do zemlje. Sadnice koje naručujete u ovom periodu provjeravate preko korijenovog sustava.

Sve sadnice koje uzgajamo su minimalno dvogodišnje i posude su pune korijenovog sustava.

Fotografije sadnica predstavljaju izgled sadnice u punoj vegetaciji.