-PEPINO / SOLANUM MURICATUM-

34,00 kn

POGLEDAJ IZGLED SADNICA

Opis

Sadnice u posudi promjera 12 cm.

 

Sadnice na posljednjoj fotografiji prikazuju primjerak sadnice u prodaji – fotografirano u fazi pune vegetacije.

 

Pepino je voće podrijetlom iz Perua. Danas se uzgaja i na Novom Zelandu, u Kaliforniji i drugim krajevima s umjerenom klimom. Pripada rodu papaje. Ima okus sličan krastavcu i lubenici. Kod nas je zaživio njegov španjolski naziv pepino, što bi preveli krastavac za salatu. Englesko ime je melon shrub, što u prijevodu znači grm lubenice.

Pepino je grmolika biljka visoka oko 1 m, u zemlji podrijetla je trajno drvo. Cvjetovi liče na cvjetove krumpira, ljubičasti su ili bijeli s ljubičastim prugama iz kojih se stvaraju plodovi ovalnog oblika sa žutom korom prošaranom ljubičastim prugama. Plodovi su veliki kao šljiva, mada ima i onih koji dostižu veličinu ploda papaje. Zreli plod je zlatnožute boje, cijeli je jestiv, čak su i sjemenke jestive. Plod možemo jesti sirov, kuhan, pržen… Sadrži vitamine A, C, kalcij i dobar je za dijabetičare.

Zemlja u koju sadimo pepino treba biti kao i kod povrća tropskog podrijetla (npr. paprika, rajčica) laka, prozračna, hranjiva i stalno vlažna. 
Uzgoj mu je sličan uzgoju rajčice. Za vrijeme vegetacije gnoji se jednom tjedno.

Pepino lijepo izgleda uzgojen u visećim posudama.

 

Napomena o izgledu sadnica u određeno godišnje doba:

 

U rano proljeće trajnice i ukrasno bilje počinju sa vegetacijom.

U ljeto  su  sadnice u punoj vegetaciji kao na posljednjoj slici u svakom oglasu.

U jesen sadnice počinju žutjeti i ostajati bez lisne mase.

U zimskom periodu, sve do početka travnja trajnice i ukrasni grmovi su bez lisne mase, ovisno o vrsti, trajnice u potpunosti gube nadzemni dio.