PLANTAGO LIBOR / LJEKOVITI USKOLISNI TRPUTAC

30,00 kn

Opis

Sadnice u posudi promjera 12 cm.Sadnice na posljednjoj fotografiji prikazuju primjerak sadnice u prodaji – fotografirano u fazi pune vegetacije.

Uskolisni trputac biljka je iz roda Plantago, porodica trpučevke (Plantaginaceae), red Lamiales (medićolike). Trajna je zeljasta biljka. Osnovni su joj listovi kopljastog oblika, a oni sasvim mladi se mogu jesti. Cvjeta tijekom ljeta, od srpnja do listopada.

Ova vrlo prilagodljiva biljka bogata je vitaminom A, C i K, željezom, kalcijem i fosfornom kiselinom, a u narodnoj medicini se koristi kao ljekovito sredstvo za liječenje rana. Danas se osim za rane koristi kod kašlja, upale pluća, probavnih smetnji, čisti krv i ima povoljan učinka za jetru i bubrege.

Napomena o izgledu sadnica u određeno godišnje doba:U rano proljeće trajnice i ukrasno bilje počinju sa vegetacijom.U ljeto  su  sadnice u punoj vegetaciji kao na posljednjoj slici u svakom oglasu.U jesen sadnice počinju žutjeti i ostajati bez lisne mase.U zimskom periodu, sve do početka travnja trajnice i ukrasni grmovi su bez lisne mase, ovisno o vrsti, trajnice u potpunosti gube nadzemni dio.