ROGAČ / CERATONIA SILIQUA

5,50  (41,44 kn)

POGLEDAJ IZGLED SADNICA

Opis

Veličina posude / Promjer: FI 12
Opis: Rogač (lat. Ceratonia siliqua) je drvenasta biljka iz porodice mahunarki (Fabaceae), u koju se ubraja mnogo ekonomski važnih biljaka kao što su grašak, soja, bob, grah mahunar, kikiriki i bagrem. U narodu se još naziva rožićkom, kaluberom ili karubom. Podrijetlo je rogača područje Mediterana, a danas je rasprostranjen diljem svijeta.

Riječ je zimzelenom grmu ili razgranatom stablu široke i guste krošnje s dobro razvijenim granama, koje može narasti do 15 m. Poput krošnje, i korijen je stabla razgranat i razvijen te ima snažno bočno korijenje. Stablo prekriva glatka, tanka i siva kora koja s vremenom postaje hrapava. Listovi su na krošnji složeni i naizmjenični te imaju vrlo kratku peteljku. Mogu biti dugi 10 – 20  cm i parno su perasti.

Biljka cvate od kolovoza do listopada, a razvija viseće plodove. Tamnosmeđi plodovi su mahune duge do 20 cm, a široke do 3 cm. Mahune su spljoštene i razvijaju se na ženskim stablima. Unutar mahuna nalaze se crveno-smeđe sjemenke, i to njih 8 – 15.

Rogač raste u područjima tople klime. Kod nas se uzgaja isključivo u južnoj i srednjoj Dalmaciji, a najviše nasada rogača ima na srednjodalmatinskim otocima kao što su Brač, Hvar, Šolta i Vis. Jestiva je i medonosna biljka koja vrlo sporo raste, a živi više od 200 godina.

 

Uzgoj rogača

Uzgoj rogača nije previše zahtjevan jer rogač ne traži previše pažnje, a ipak može donijeti mnogo plodova. Jednostavan je za zalijevanje i gnojidbu

Klima

Rogač raste isključivo na područjima gdje prevladava topla klima. Na našim područjima uzgaja se u pojasu hrasta crnike, što znači u južnoj i srednjoj Dalmaciji. Vrlo dobro podnosi visoke temperature te sunčana mjesta, a otporan je na sušu.

S druge strane, osjetljiv je na niske temperature i ne podnosi najbolje hladne vjetrove, stoga temperature ispod -8°C mogu ozbiljno naštetiti stablu i plodovima. Najbolje temperature za sadnju su 22 – 26°C. Sve u svemu, rogaču odgovaraju vruća i sušna ljeta te topla proljeća i blage zime, a dosta je osjetljiv na mraz, posebice kada cvjeta.

Napomene: Rogač raste isključivo na područjima gdje prevladava topla klima. Na našim područjima uzgaja se u pojasu hrasta crnike, što znači u južnoj i srednjoj Dalmaciji. Vrlo dobro podnosi visoke temperature te sunčana mjesta, a otporan je na sušu.

S druge strane, osjetljiv je na niske temperature i ne podnosi najbolje hladne vjetrove, stoga temperature ispod -8°C mogu ozbiljno naštetiti stablu i plodovima. Na kontinentu sadnice Rogača uzgajamo u posudi.

Trajnice su listopadne i u jesen gube lisnu masu ili cijeli nadzemni dio, te sa proljećem kreću sa vegetacijom.

Sve biljke su uzgojene na otvorenom, kako bi bile otporne na sve vremenske uvjete.

Uobičajeno, od 15.10. do 15.4. , ovisno o vremenskim prilikama sadnice se u ranu jesen orezuju. Trajnice prezimljavaju korijenovim sustavom, ukrasni grmovi se orezuju i ostaju u potpunosti bez lisne mase. Gomoljaste i lukovičaste biljke se također povlače do zemlje. Sadnice koje naručujete u ovom periodu provjeravate preko korijenovog sustava.

Sve sadnice koje uzgajamo su minimalno dvogodišnje i posude su pune korijenovog sustava.

Fotografije sadnica predstavljaju izgled sadnice u punoj vegetaciji.