-STACHYS BYZANTINA / ZEČJE UŠI-

24,00 kn (3,19 €)

POGLEDAJ IZGLED SADNICA

Opis

Sadnice u posudi promjera 12 cm.

Sadnice na posljednjoj fotografiji prikazuju primjerak sadnice u prodaji – fotografirano u fazi pune vegetacije.

 

Opis:

Stachys, trajnica je kosoga podanka s baršunastim, mekanim, srebrnobijelim, vazdazelenim lišćem prekrivenim gustim vunastim dlačicama. Potječe iz južnih područja europskoga dijela Rusije i Zakavkazja te sjeverozapadnih krajeva Turske i Irana, no udomaćila se po cijelom svijetu u područjima sa sličnom klimom, pa se čini kao da je svuda autohtona. U prirodi raste na sunčanim kamenitim brežuljcima i padinama obraslim grmljem, a u vrtu se kao ukrasna biljka veoma često uzgaja.
Ukrasni čistac najbolje uspijeva na sunčanim i polusjenovitim položajima, na propusnim, toplim, umjereno plodnim, ne prevlažnim tlima. Oblikuje 20-30 cm visoke jastučiće, široke i do 60 cm, a ublažava žarke boje u vrtu, pa ga sadimo ispred rudbekije, djevojačkog oka, helenija, kokarde i sličnih trajnica ili ljetnica srednje visine. No ne uzgajamo ga zbog cvjetova, koji su poprilično neugledni, nego zbog privlačnih listova, duljine i do 15 cm, tako ugodnih na dodir da nas mame da ih dotaknemo i pogladimo rukom kad kraj biljke prolazimo u šetnji vrtom. Ljeti se iz gustoga lišća janjećega uha izdižu srebrnastobijeli cvatni klasovi visoki 40-60 cm sa ružičastim cjevastim dvousnatim cvjetićima, koje veoma rado posjećuju pčele i leptiri.
Ne želite li da se čistac nekontrolirano širi po cvjetnoj gredici, čemu je veoma sklon, cvatne klasove redovito uklanjajte prije nego što se razviju sjemenke, kako se biljka ne bi samozasijavala. Isto tako svake godine u proljeće biljkama optrgajte oštećeno lišće da ne budu neuredne.
Kad se počne širiti i u sredini grumena odumirati, prorijedite ga počupavši suvišne biljke. Osim toga dobro ga je svakih 4-5 godina posve pomladiti tako da u jesen ili u proljeće sve biljke izvadite, stare odbacite u kompostište, a nove mlade biljke ponovno posadite. Zečje će uho ubrzo narasti i lijepim mladim novim listovima prekriti mjesto koje mu je namijenjeno.

Napomena o izgledu sadnica u određeno godišnje doba:

U rano proljeće trajnice i ukrasno bilje počinju sa vegetacijom.

U ljeto  su  sadnice u punoj vegetaciji kao na posljednjoj slici u svakom oglasu.

U jesen sadnice počinju žutjeti i ostajati bez lisne mase.

U zimskom periodu, sve do početka travnja trajnice i ukrasni grmovi su bez lisne mase, ovisno o vrsti, trajnice u potpunosti gube nadzemni dio.