Opis
Pakiranje: 50 sjemenki.
Čubar ili bresina, cabr, čober, čubrika, čubrica, jaber, kubar, osogriz, serženak, šetraj, je začin koji je mirisu i okusu vrlo sličan papru, pa se mnogo upotrebljava u kuhinji kao vrlo dobra zamjena za papar. Često ga možemo naći u mješavinama začina pod nazivom provansalske trave (umjesto primorskog vriska). Čubar je porijeklom iz istočnog Sredozemlja i Bliskog istoka. Najveći uzgajivači čubra su Francuska, Španjolska, Njemačka, Kanada i SAD. Raste na sunčanim kamenitim mjestima ili na vapnenom tlu, od brdovitih predjela primorske Hrvatske, sve do morskog pojasa.
Čubar je biljka koja je poznata još od doba starog Rima, a koristila se u kuhinji i medicini. Tada se smatralo da ima afrodizijačka svojstva. Rimske su travarice smatrale da je čubar ljubavna biljka. Grci su mu također pridavali afrodizijačka svojstva.