Medvjeđi luk / Srijemuš

8,00 kn (1,06 €)

Opis

Pakiranje: 10 sjemenki.

Trajnica je s duguljastom bjeličastom lukovicom (promjera oko 1 i dužine 2-6 cm) obavijenom bijelom prozirnom kožicom. Stabljika je uspravna, gola, na presjeku trokutasta ili gotovo okrugla, visoka 20-30 cm. Sjajni, tamnozeleni listovi, najčešće dva, samo ponekad tri na jednoj biljci, imaju dugačke peteljke, široki su i plosnati, pri vrhu ušiljeni. Sitni bijeli zvjezdasti cvjetići pojavljuju se od travnja do lipnja i formiraju plosnati cvat, nalik na štitac, koji je prije no što se rascvjeta ovijen bjeličastim ovojem. Plod je tobolac s više crnih sjemenki koje raznose mravi. Cijela biljka intenzivno miriše na češnjak, osobito ako se protrlja ili zgnječi u ruci.

Srijemuš je kao začin i povrće dekorativnog izgleda pogodan za sadnju u vrtu, najbolje ispod neke voćke ili grma. Razmnožava se sijanjem sjemena, no najjednostavnije je u vrijeme cvatnje, ili odmah nakon nje, biljku iskopanu iz šume posaditi na sjenovito ili polusjenovito mjesto u vrtu.

Ljekovitost srijemuša poznavali su već stari Rimljani i smatrali ga čak djelotvornijim od bijelog luka. Za razliku od većine drugih ljekovitih biljaka ne koristi se u sušenom stanju jer tada gubi ljekovitost. Sadrži alicin koji ima antibiotsko djelovanje, etericno ulje s alilsuldima, biološke katalizatore te do 15% polisaharida izgrađenog od voćnog šećera. Listovi su bogati C vitaminom (20-50 mg%), a sadrže i oko 7 mg% karotina. Najčešće se koristi protiv povišenog krvnog tlaka, povišenih masnoća u krvi i kod ateroskleroze, no ima i brojna druga pozitivna djelovanja. Smatra se da poboljšava pamćenje, pomaže kod vrtoglavice i pritiska u glavi te služi kao preventiva od infarkta. Odlično je sredstvo protiv prekomjerne sluzi u dišnim organima, kod slabog apetita, bolesti jetre, upala mokračnih kanala, tvrde stolice, akutnih i kroničnih proljeva, crijevnih parazita. Čisti krv od nagomilanih otrova i time ublažava tegobe kod reume, gihta i kožnih bolesti, osobito lišajeva. Teže zacjeljive rane brže će zacjeliti ako se mažu sokom srijemuša. Osobe s osjetljivim želucem teško podnose uobicajene pripravke od srijemuša, ali mogu 2-3 lukovice staviti u toplo mlijeko i nakon 2 sata stajanja piti tako dobiveni pripravak u gutljajima.