Šiso / Perilla Frutescens

7,00 kn

Description

Pakiranje: 30 sjemenki.

 

Ova lijepa i aromatična biljka pripada porodici Lamiaceae, potiče sa prostora jugoistočne Azije. Zbog lista koji podsjeća na koprivu u narodu se često naziva Vrtna koprivica iako ova biljka nema nikakve veze sa tim rodom (Coleus). Koristi se i naziv Šiso (Shiso), ovaj naziv je japanskog porijekla.

Cijela biljka je jestiva (osim korijena) i ima ljekovita svojstva. Pošto je biljka jako aromatična koristi se u razne svrhe, mladi listovi se mogu dodavati u salate ili kao začin, sušeni list se koristi za razne mikseve čajeva. U medicini ima višestruku primjenu, između ostalog za jačanje imunološkog sistema jer biljka ima antibakterijska i antivirusna svojstva. Sjemenke su bogate omega 3 masnim kiselinama. U mnogim azijskim zemljama se proizvode ekstrati ove biljke, a koriste se protiv kašlja, gripe, alergija… Navodno sok iz lista ove biljke pomaže kod liječenja rana i posjekotina.

Lako se uzgaja sjetvom sjemena, najbolje je sijati direktno u vrt početkom petog mjeseca, a može se uzgajati i u tegli tokom godine. Voli plodno i dobro drenirano tlo ali i dovoljno vlage u fazi klijanja i cvjetanja. Nije sklona obolijevanju.