Zeleni pozdrav svima,

u vrijeme sezone, od ožujka do kolovoza imamo povećan obim posla u vrtlariji (proizvodnja i pakiranje narudžbi) te je rok za slanje pošiljaka 5 radnih dana.

ROKOVI DOSTAVE:
Nakon izvršene uplate, čim je proknjižena na našem žiro računu, sustav će Vas obavijestiti kako je narudžba u obradi.
Narudžbe pakiramo redosljedom njihova dolaska i uplata. Najkasnije 5 dana od uplate narudžba će biti spakirana i poslana prema Vašoj adresi.
Dan prije pakiranja i slanja mailom ćemo Vam poslati obavijest i račun za plaćene proizvode.

Pozdrav iz Kuće biljaka

Rotkvica / Crna

8,00 kn

Opis

Pakiranje: 50 sjemenki.

 

Ova biljka prastari je lijek protiv kašlja, plućnih bolesti, probavnih i žučnih tegoba. Ipak, uvijek se treba pridržavati propisanih doza jer u prevelikim količinama može štetno djelovati na jetra

Crna rotkva (Raphanus sdti-vus niger) bila je popularna ljekovita i jestiva biljka još u starom Egiptu, a njezine slike nalaze se i na zidovi­ma piramida. Stari Grci i Rimljani rabili su je protiv kašlja te u liječenju dišnih organa. I danas se smatra korisnim lijekom protiv ka­tara gornjih dišnih puteva, prehlade, bronhitisa, kašlja i tuberkuloze pluća jer po­voljno djeluje na izlučivanje sluzi iz dišnih organa. Crna rotkva također se rabila za liječenje poremećaja u cri­jevnom traktu. Potiče izluči­vanje žuči pa time smanjuje probavne smetnje. Također, crna rotkva potiče gibanje crijeva te se može upotrijebiti kao lijek protiv zatvora. Novija istraživanja pokazuju da crna rotkva ubija bakterije i viruse. Svježi sok od crne rotkve također je učinkovit u liječenju manjih opeklina i nadražaja kože kao stoje,
npr., pelenski osip. Utrlja-vanje svježeg soka također pomaže u slučaju neuralgija i ishijalgija.
Svježi sok od crne rotkve stari je narodni lijek koji se preporučivao za jačanje organizma, liječenje slabo-krvnosti, umora i žučnih bolesti (osobito kamenaca). Priprema se tako da se rotkva oguli, nariba i iscijedi se sok. Ipak, prije upotrebe svježeg soka obvezno se tre­ba savjetovati s liječnikom ili stručnjakom za ljekovito bilje jer novija istraživanja pokazuju da prevelike doze mogu izazvati toksični hepatitis. Uobičajena doza je 100-150 ml soka podijeljeno u više manjih doza, tijekom četiri-pet dana, nakon čega treba napraviti pauzu dva-tri dana i tako ponavljati. Rotkva se može pripremati i kao salata, no stručnjaci ističu daje nikad ne treba soliti niti uz nju piti pivo jer tada djeluje štetno.
Prije terapije sokom crne rotkve obvezno se posavje­tujte s liječnikom jer crna rotkva može oštetiti jetra. Crna rotkva ne preporučuje se oboljelima od upale želuca, bolesti bubrega, štitnjače i čira na želucu.