Tikva / Šef

1,06  (7,99 kn)

Opis

Pakiranje: 10 sjemenki.
Lagenarija je po svojim karakterističnim plodovima vrlo poznata u narodu, ali kao povrće se je jako malo koristi. Spada među najstarije kulture. Gaji se uglavnom radi zrelih plodova koji služe kao različite posude u domaćinstvu, u prvom redu za držanje tekućine i hrane, kao i radi mladih plodova koji se upotrebljavaju kao tikvice. Najviše je zastupljena u tropskim i suptropskim krajevima.
Biljka ima razgranat i snažan korijen. Stablo raste s dugim izdankom. Lišće je srcasto s promjerom od 15 do 30 cm. Cvjetovi su blijedožuti , pojedinačni, s 5 kruničnih listića. Biljka zahtjeva mnogo prostora, vlage i gnojiva. Može se je uzgojiti i na terasi.
Kao i ostale vrste iz porodice Cucurbitaceae, lagenarija traži dobre ekološke uvjete. Za dobar razvoj iziskuje dug period toplog i suhog vremena kao i dovoljno vlažno zemljište. Osjetljiva je na niske temperature.
Plodovi su različite veličine i oblika. Mogu biti teški nekoliko desetina grama do više kilograma i vrlo su karakterističnog oblika: kruškastog, cilindričnog, ovalnog, jajolikog, kuglastog i dr. Mogu narasti u dužinu do 1,5 m. Zreli plod ima tvrdu, elastično čvrstu i teško lomljivu koru.
Mlade, svijetlozelene plodove, nezrele, u kuhinji upotrebljavamo i pripremamo kao i tikvice. Jedna biljka daje nekoliko plodova što je dostatno za jednu obitelj.
Mlade biljčice lagenarije mogu se upotrijebiti kao podloga na koju se cijepi lubenica, da bi se postigao veći i raniji prinos.