Grah / Mahunar lila

7,00 kn

Description

Pakranje: 10 sjemenki.

Visoka francuska sorta, otporna na bolesti.

 

Grah je jednogodišnja biljka iz obitelji mahunarki, Fabaceae. Porijeklom je uglavnom iz Amerike. U prehrani se najviše koriste grah zrnaš i grah mahunar. Osnovna razlika je u obliku mahuna – mahuna graha zrnaša formira konce na presjeku mahune, koje olakšava ljuštenje, dok u graha mahunara mahune su krhke, sočne i bez konaca – samo zrno sazrijeva puno kasnije.

Grah mahunar može biti i niski i visoki, ovisno o sorti, a još se razlikuje u obliku mahuna koji mogu biti plosnate i okrugle, te boji mahuna koje su uobičajeno žute ili zelene, rijeđe imaju ljubičaste i crvene nijanse. Također se razlikuju i po obliku i boji zrna.

Sada ću vam posebno predstaviti ljubičasti grah mahunar:

Ljubičasti grah mahunar karakterističan je po izrazito tamnim, ljubičastim mahunama. Osim neobične boje, ove mahune su izrazito duge, mogu narasti do 35 cm dužine.

Sije se kao i sve ostale vrste graha na proljeće nakon prestanka opasnosti od mrazeva, po 5 zrna u jednu jamicu. S obzirom da je to visoka vrsta, te može narasti u visinu do 3 metara, stoga mu osigurajte dovoljno visoke potpornje, ili konstrukciju za penjanje. Ja koristim bambusove štapove. Nisu možda najidealnije rješenje za visoki grah, ali su svakako najjednostavnije.

Karakteristična ljubičasta boja je vidljiva već na stabljici mladih biljaka čim malo poraste. Što više naraste, stabljike iz početne zelene boje posve poprime ljubičastu boju, a cvijetovi su mu također ljubičasti.

Mahune se razvijaju prilično brzo – u početku su zelene, ali kako rastu ubrzo postaju ljubičaste. Jedino listovi ostaju potpuno zeleni.

Mahune se beru dok su čvrste i sočne, ako se ne uberu na vrijeme, tada se može koristiti kao zrno, bilo svježe bilo suho. Međutim, kao zrno se teško ljušti, a i zrna nisu baš izrazito velika, stoga ga najviše preporučujem kao mahune. A mahune su meni osobno odličnog okusa. Karakteristične su i po tome da su zelene boje dok ih prerežete. 

Iako je grah mahunar samooplodna vrsta, ipak uz pomoć kukaca događa se i stranooplodnja s ostalim vrstama. Stoga preporučujem svaku pojedinačnu vrsta graha saditi odvojeno od ostalih vrsta, a u križanje sam se i sama često uvjerila po drukčijoj boji zrna graha.

Osim svojom hranjivosti, općenito sve vrste graha su korisne jer svojim korijenjem vežu dušik u tlu, te kako takav je jedna od nezamijenjivih biljaka u vašem vrtu koja poboljšava plodnost tla. I radi tog istog razloga, grah nemojte dohranjivati, niti gredicu za grah prije gnojiti, jer u tom slučaju neće obilno roditi.