Tikva / Butternut

0,80  (6,03 kn)

Opis

Pakiranje: 5 sjemenki.

 

Butternut tikva se može pripremati na žaru, pržiti, pasirati za juhe, ili pire, koristiti u složencima, umacima , namazima, za slatka jela, pite, odlična je i pripremljena na pari, kuhana ili pečena.

Odlična je hrana i lijek za bolesnike s bubrežnim i žučnim kamencima, kroničnim hepatitisom, cirozom jetre, smetnje u radu srca, smetnje u izlučivanju otpadnih tvari. Može se koristiti za juhe, kuhana, pečena, na roštilju, u obliku pudinga, kao desert i dr.

Priprema se tako da joj se ukloni kora, peteljka i sjemenke, koje se inače ne koriste. Sjemenke su jestive, bilo sirove ili pečene, a koža je također jestiva jer omekša nakon što se termički obradi.

Bundeve su osjetljive na niske temperature i na mraz. Optimalna temperatura za nicanje je od 22 – 24 °C i tada niknu za 3 – 4 dana. Na temperaturi od 12 °C zaustavlja se rast. Za vrijeme ljetnih suša dobro bi bilo navodnjavati. Bundevama odgovaraju rahla, humusna, pješčano-ilovasta tla. Slabo uspjevaju na izrazito vlažnim tlima. Optimalna reakcija tla je neutralna do blago alkalna (pH 6,5 do 7,5). Ima velike zahtjeve u pogledu topline, vlage, svjetlosti i hranjiva. Odgovaraju joj ravničarski i topli krajevi i tlo gnojeno stajnjakom (poboljšava rastresitost i propustljivost zemljišta).

Što se tiče plodoreda ne smije se saditi nakon biljaka iz porodice tikvenjača i ne smiju se uzgajati na istoj površini 4 godine.