Daikon bijeli

6,00 kn

Opis

Pakiranje: 30 sjemenki.

 

Daikon je korjenasto povrće iz porodice rotkvi. Postoje vrste koje imaju korijen duži od pola metra i debljine više od 15 cm. Dugi daikon uvelike se uzgaja u Japanu i u nas se češće naziva “japanska duga bijela rotkva”. Srodnik daikona je naša crna rotkva-povrtnica te bijela okrugla rotkva, koja se češće uzgaja u Sloveniji. U Austriji i Njemačkoj mogu se naći vrste daikona pod imenom “Retich”. Postoje brojni hibridi toga ukusnoga i ljekovitoga povrća, koji imaju prekrasan bijeli korijen u obliku bijele svijeće.

Daikon se uzgaja kao postrna kultura, što znači da se sije od polovice lipnja pa sve do kolovoza. Posije li se ranije ne oblikuje korijen, nego odmah potjera cvjetno stablo i procvate. Sije se u redove kao mrkva, a na njivi se može sijati omaške na svježe oranje kao što se sije postrna bijela repa. Ne podnosi presađivanje, nego ga treba odmah sijati na stalno mjesto. Daikon pomaže u probavi cjelovitih žitarica i povrća, a naročito u probavi masnoća. Zbog toga se posebice preporučuje malo svježe naribanog ili kiselog daikona uz pržena jela. Također pomaže odstranjivanju suvišne vode i kolestreola iz tijela, te za razlaganje tvrdih masnih naslaga koje postoje negdje duboko u organizmu. Daikon je dobar diuretik, što znači da pomaže rad bubrega. Općenito možemo reći kako je daikon jedan od brojnih “čistaća” našega tijela.

Daikon je i čistač zemlje. U Japanu su ga upotrebljavali kako bi tlo očistili od radioaktivnosti jer on iz tla upija sve štetne sastojke. Kad se u tu svrhu sije, daikon se mora uništiti. Zbog toga je posebno važno da se daikon za prehranu uzgaja u zdravom tlu, kako ne bismo s hranom pojeli i sve štetne sastojke nezdravog tla.

Daikon se za hranu uvelike upotrebljava u makrobiotičkoj kuhinji, a također i za razne ljekovite pripravke. To nije neobično ako znamo da je daikon tradicijsko japansko povrće, a i makrobiotiku su u svijetu popularizirali Japanci. Od suhog lišća daikona pripremaju se ljekovite kupke koje se preporučuju prilikom oboljenja jajnika i maternice, vaginalnog sekreta, bolnog menstrualnog ciklusa i frigidnosti, te kod upale mokraćnog mjehura. Vrele kupke od suhog lišća daikona stimuliraju metabolizam, apsorbiraju neugodne mirise tijela, te čiste organizam rastvaranjem sluznih naslaga i ostatka životinjskih masnoća. Svježe naribani korijen daikona stavlja se kao oblog na modrice i treba djelovati 15 do 30 minuta. Zatim se stavi svježi flaster. Taj flaster ima rashlađujući učinak, gotovo iste jačine kao led. Ne samo da će umanjiti bol, nego će brzo raščistiti bilo kakvo unutarnje krvarenje. Za jaku modricu veće površine isti postupak treba ponavljati nekoliko dana uzastopno. Zbog ljekovitog svojstva daikon bi se trebalo uvrstiti i u redovitu prehranu zdravih osoba, a naročito bolesnih. U nas se može nabaviti svježi, kiseli i suhi daikon kod specijaliziranih uzgajača.