Šenon

1,06  (7,99 kn)

Opis

Pakiranje: 30 sjemenki.

Blaži je i ugodniji, te ga i djeca radije jedu, a nešto je i vrijedniji po sastavu vitamina, minerala i ostalih zdravih materijala.

Šenon se ističe visokim vrijednostima glukozinolata koji imaju dominantnu ulogu u antikancerogenoj aktivnosti u ljudskom organizmu, a kako bi se očuvala njegova hranidbena i zdravstvena vrijednost, preporučuje se što kraća termička obrada svježeg cvata. Zbog svog zanimljivog izgleda, lijep je i kao dekoracija u zdjeli sa povrćem i voćem na stolu.

Cilj uzgoja je cvat koji se razvija na skraćenoj stabljici, ali su cvjetni pupovi unutar cvata šenona izrazito krupniji. Šenon je slatkastog okusa zbog čega je prihvatljiv u pripremi hrane za djecu. Brojnim se analizama ontogenetskih i morfoloških svojstava sorti šenona utvrdilo da je ovo zanimljivo povrće zapravo tip karfiola, a ne brokule. Tako sorte svijetlozelenog cvata piramidalnog oblika ubrajamo u poseban tip cvjetače -Romanesco. U usporedbi s karfiolom bijelog cvata, šenon se ističe višim vrijednostima vitamina C, karotenoida, polifenola i visokom antioksidativnom aktivnosti zbog prisutnosti biljnih pigmenata. Naime, biljni pigmenti su važni za ljudski organizam jer djeluju kao prirodni antioksidanti budući da neutraliziraju slobodne radikale i čuvaju integritet ćelije, sprečavajući oštećenje ćelijskog tkiva. Kao i kod ostalih kupusnjača, optimalne temperature za vegetativni rast šenona su od 15 do 20°C te je kombinacijom raznolikih klimatskih prilika, a time i proizvodnog područja, odgovarajućim izborom kultivara i rokova uzgoja, moguće osigurati kontinuiranu opskrbu tržišta šenonom.