Povrtna leća

7,00 kn

Opis

Pakiranje: 50 sjemenki.
Zbog bogatstva proteina, za mahunarke se često kaže da su zamjena za meso jer su pristupačne cijenom, lako dostupne i jednostavne za pripremu te siromašne mastima. Snižavaju razinu glukoze i kolesterola u krvi, pospješuju probavu, a zbog B-vitamina povoljno utječu na živčani sustav. Za razliku od drugih mahunarki,  možete odlučiti da ćete je jesti danas, bez prethodne pripreme, točnije namakanja.
Leća se odlično slaže s rajčicom, lukom, češnjakom, mesom, suhomesnatim proizvodima, maslinovim uljem te ovčjim i kozjim sirevima. U nas je najčešće koriste u varivima i gustim juhama te kao prilog mesu, na salatu ili kao namaz. Indijci međutim uživaju u leći na mnogo načina, a jedan od omiljenijih im je bengali dhal, juha od žute leće, čili papričica i grožđica. U arapskoj je kuhinji kombiniraju s bulgurom i rižom. Francuzi pirjaju leću na gusjoj masnoći,  te pripremaju salatu od rikule i leće, svježih smokava i malina uz dodatak toplog kozjeg sira, a Talijani uživaju u tjestenini s lećom, kobasicom, maslinovim uljem, peršinom i pekorinom. Latinoamerikanci leću združuju s bakalarom u jelu koje se poslužuje za Badnjak.
Ali i u našim se krajevima vole leća i morski plodovi, pa se ponegdje u priobalju priprema hobotnica s lećom u umaku jako nalik na šalšu.