Tikva / Kabocha

6,00 kn

Opis

Pakiranje: 5 sjemenki.

 

Bundeva Kabocha potječe iz Azije, točnije iz Kambodže po kojoj je i dobila ime.
U 16. stoljeću pomorci su sjeme ove tikve donijeli u Japan, gdje je počeo njezin intenzivniji uzgoj.
Veličina joj varira od veličine naranče do odbojkaške lopte.
Meso ove sorte je pomalo suho, ali ukusno, a njegov blagi okus i miris asociraju na okus i miris lubenice.
Kora joj je zelene boje, jestiva je i tanka, zbog čega se vrlo lako guli, ako je to potrebno.
Kabocha obiluje beta karotenom, željezom, vitaminom C i kalijem, a u tragovima sadrži i kalcij, folnu kiselinu, te vitamine B skupine.
Sadrži i velike količine pektina koji ima višestruke koristi za zdravlje čovjeka.
Ova bundeva se smatra superhranom jer doprinosi boljoj probavi, olakšava izbacivanje mokraće, pospješuje rad bubrega, srca i krvnih žila, pomaže kod bubrežnih i žučnih kamenaca, kroničnog hepatitisa, ciroze jetre te kod problema sa srcem i gušteračom.
Kabocha se u kulinarstvu može iskoristiti kao i svaka druga bundeva. Može se peći, kuhati pa i pripremati na roštilju.
Koristi se za pripremu priloga, juha, variva, kolača, pita, nabujaka, pudinga, kompota, sokova.
Ljubitelji bundevi meso ove sorte često upotrebljavaju kao zamjenu za krumpir, a njezine oljuštene sjemenke kao zamjenu za orahe.

Meso tikve je odlično za kuhanje i pečenje u fazi kada je tikva zrela, ili za pirjanje, pohanje dok su plodovi mladi. Šupljina je većinom ispunje košticama koje su također jestive kod mladih plodova. Meso je debelo, sočno, slatko, fine konzistencije i tamno narančasto. Sadrži 15 mg b-karotina na 100 g ploda, što iznosi 24.000 internacionalnih jedinica A vitamina (u mrkvi 9.000), što ovo povrće stavlja na visoko pozicionirano mjesto svih biljnih proizvoda koje čovjek koristi.