Maćuhica mix

6,00 kn (0,80 €)

Opis

Pakiranje: 20 sjemenki.

 

Maćuhica je divlji cvijet autohtono rasprostranjen na livadama Sjeverne Amerike i Europe. Imenom je poznata i kao sirotica, divlja maćuhica ili gospina ljubica. Zbog trobojnih žutih, bijelih i ljubičastih cvjetova u Srednjem vijeku se nazivala i biljka Svetog Trojstva. Ljubičasti cvjetovi su bili povezani s uspomenama, žuti sa suvenirima, a bijeli s ljubavlju.

Ljekovitost maćuhice
Od davnina otopina cvjetova maćuhica koristila se kao lijek za ljubavne problema, kod tuge. Iznimno je dobro sredstvo protiv mokrenja u krevet. Mast pripremljena od cvjetova maćuhice korisna je za liječenje kožnih oboljenja kao što su ekcemi i akne. Još se koristi protiv reume, artritisa i kod problema s disanjem. Listovi maćuhice pripremljeni kao otopina korisni su kod reumatskih bolesti.

Uzgoj maćuhice
Sjeme se u jesen sije u pripremljene tegle ili plitice. Sjeme je dovoljno položiti na površinu zemlje, nemojte ga prekrivati. Dodatna toplina također nije potrebna. Tijekom zime sadnice držite na zatvorenom hladnom mjestu. U proljeće ih posadite van u vrt na udaljenostima 15 cm-a jedna od druge. Maćuhici ne treba posebno hranjivo tlo, rast će u svakom vrtu. Što se tiče svjetlosti, posadite je na sunčanim mjestima ili u djelomičnoj sjeni. Može se sijati od proljeća pa sve do jeseni na konačno mjesto u vrt. Prilikom sadnje nemojte je prekrivati zemljom već je samo utisnite u tlo. Možete ih uzgajati i u teglicama. Tako će biti lijep ukras na vašem balkonu ili prozoru. Potrebno je jedino redovito odstranjivati uvele cvjetove kako ne bi utjecali na daljnji rast i ljepotu biljke.