Pamuk / Gossypium Herbaceum

15,00 kn

Description

Pakiranje: 5 sjemenki.

 

Zauzima prvo mjesto među kulturama za proizvodnju vlakna. Vlakno se formira na sjemenu.

Dugo vlakno ili lint najviše se iskorištava za proizvodnju odjeće, tekstila za različite namjene, konca, ali i u industriji papira, filtra i ribarskih mreža. Kratko vlakno ili linter služi za izradu vate, fitilja, filmskih traka, umjetne kože, plastičnih materijala i bezdimnog baruta. Vlakno može izdržati visoke temperature i ima veliku apsorpcijsku sposobnost, pa se iskorištava i za proizvodnju specijalnih tehničkih tkanina u industriji automobila i zrakoplova.
Sjeme pamuka sadržava 17 – 19 % ulja, koje služi za izradu sapuna, stearina, glicerina, a ako se rafinira, može se iskoristiti i za proizvodnju margarina i ulja za konzerve. Stabljika se može koristiti za izradu građevnog materijala i različitog kartona.
Pamuk ima dobro razvijen korijenov sustav. Glavni je korijen vretenast i brzo prodire u tlo. Stabljika je snažna, uspravna i grana se. Ovisno o vrsti pamuka naraste između 70 cm i 2 m, a višegodišnji pamuk i do 6 m. Očvrsne i postane žilava potkraj vegetacije. List je jednostavan i izbija iz nodija (koljenca) stabljike i izbojaka. Plojka se sastoji od 3 – 5 režnjeva, koji mogu biti različitog oblika, zelene je boje, a neke sorte imaju i crvenkaste nijanse. Cvijet je dvospolan i krupan. Jedan ili više njih izbija iz pazušca lista. Cvjetovi su svijetlo žute do krem boje i s unutrašnje strane imaju jednu mrlju crvene boje. Cvijet se otvara ujutro, a već drugog dana se zatvori i otpadne. Pamuk je samooplodna biljka s velikim postotkom stranooplodnje, i do 50 %. Plod je okrugao, jajolik s više ili manje zašiljenim vrhom.

Svjetlost mu je potrebna za sazrijevanje vlakna i stvaranje celuloze. Pamuk je biljka kratkog dana. Međutim kako se uzgajao na većim zemljopisnim širinama, biljka se širenjem prilagođavala različitim klimatskim uvjetima, pa su nastale i forme dugog dana.
Pamuk je biljka dubokih, umjereno plodnih, strukturnih i toplih tala. Najbolje uspijeva na pjeskovito aluvijalnim tlima.