Physostegia mix

7,00 kn

Opis

Pakiranje: 15 sjemenki.
Pripada porodici Lamiaceae i prilagođena je dobro dreniranom, ali vlažnom i humusom bogatom tlu, kisele, blago kisele i neutralne PH.
Zatjeva puno sunce kako bi razvila svoju bujnu grmoliku formu, ali može opstajati i u djelomičnoj svjetloj sjeni.
Njen naziv, koji slikovito predočuje povodljivu i prilagodljivu prirodu cvjetova, očituje se u jednostavnom slučaju polijeganja u bilo koji položaj pri čemu određeno vrijeme ostaju upravo onako kako smo ih pomaknuli.
Baš je radi toga i dobila naziv – Poslušna biljka.
Ima tendenciju brzog širenja puzećim rizomima, stoga ju je potrebno održavati na pristojnoj udaljenosti od drugih, manje invazivnih jedinki.
Doseže visinu od 60 do 120 cm, ovisno o kultivarima, pa je vrlo upečatljiva gdje god da je se odluči zasaditi.
Sa svojim oštrim nazubljenim duguljastim listovima i dugim cvjetnim stapkama prepunim mnogobrojnih cjevastih cvjetova koji cvatu od dna prema vrhu i koji su, prepuni nektara, pravi mamac za leptire, djeluje elegantno i zgusnuto bogato.
Vrijeme cvatnje započinje u svibnju koje nepretenciozno može potrajati do rujna, naročito ako se smjesti na različita, svjetlu i toplini, dostupna mjesta, pa je stoga cijenjena radi svoje sezone kasnog cvata koji se može odlično upotrijebiti i za rez.
Nijansama od bijele do tamno pink boje unosi živost i kontrast na rubovima cvjetnih nasada, ali i uz jezerca i na vlažnijim staništima uz južnu stranu visokih četinjača koje mu daju prikladnu pozadinu.
Može se lijepo uklopiti u prirodni vrtni stil, jednako kao što bi prihvatljivo i dekorativno izgledala u modelirano čistim linijama suvremenijeg tipa uređenja.