Stidljiva mimoza / Schrankia

8,00 kn

Description

Pakiranje: 10 sjemenki.

 

Biljka osjetljiva na dodir.

Ime je dobila od latinsko pudica – stidljiv, a taj naziv je dobila zato što se pri najmanjem dodiru listovi naglo skupljaju i spuštaju i tek posle nekoliko minuta vraćaju u prvobitan položaj. Nije preporučljivo za biljku da se ovo radi jer je za nju to veliki šok, ova pojava se zove trugor – usled pritisak koji premešta vodu iz jedne ćelije u drugu, neke ćelije sse naduvaju a neke se smanjuju.

To je nizak žbun, do 50 cm visine, sa bodljikavom stabljikom, perastim listovima koji su skupljeni u pršljenove po 4 na vrhu dugačke drške i malim ružičastim cvetićima skupljenim u loptaste cvasti slabog mirisa. Cvet je pufnasta roza kuglica koja traje jedan dan a posle se pojavljuju mahunice u kojima se nalazi seme. Mimoza teško preživljava zimu, tako da se gaji kao jednogodišnja biljka. Obnavlja se svake godine setvom semena u zemlju sastavljenu od komposta, peska i treseta u podjednakim delovima.

Sjeme koje je držano 3-4 dana u mlakoj vodi seje se početkom proleća u plitke saksije po 4-8 komada, pri temperaturi 15-20 C. Seme ima veliki procenat klijavosti niče za 2-5 dana, već posle 15-20 dana mlade biljke se rasađuju po 3 u saksiju prečnika 12 cm.

Izvor : Forum’Baštovanstvo’